VLADA DONOSI KONAČNU ODLUKU: Koliki će biti minimalac od naredne godine?

Nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta predsedavajući Zoran Stojiljković je izjavio da će nova minimalna cena rada biti 32.126 dinara što predstavlja rast od 6,6 odsto, "uz smanjenje neoporezivog dela zarade i neke olakšice koje će omogućiti poslodavcima da to u uslovima pandemije to podnesu". Odluku treba da potvrdi Vlada Srbije.

novcanik
pixabay.com

Stojiljković, koji je i predsednik UGS “Nezavisnost”, je napomenuo da se nije došlo do konsenzusa oko minimalne cene rada.

– Za nas u sindikatima to nije bilo prihvatljivo, jer u zonu beskrajnog produžavanja ostavlja dogovor od pre tri godine da minimalna zarada stigne makar minimalnu potrošačku korpu – rekao je on.

Napomenuo je da su sindikati pokazali razumevanje u teškoj situaciji zbog pandemije.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je takođe podsetio na dogovor o izjednjačavanju minimalca sa potrošačkom korpom.

– Bili smo svesni da zbog krize koja nastaje oko koronavirusa to nije realno i prihvatili smo smanjenje, ali nismo očekivali ovoliko. Očekivali smo cifru koja bi bila prihvatljiva za zaposlene, a to je 34.000 – rekao je Orbović.