Vlast obećava, ali da li je realno? Evo da li će stvarno POVEĆATI PLATE I PENZIJE

Novac
Pixabay.com

Za osam meseci višak u državnoj kasi je 39 milijardi dinara, izjavio je za RTS ministar finansija Dušan Vujović. Kaže da je nastavljen trend koji učvršćuje realne osnove za ekonomski rast i povećanje plata i penzija u ovoj ili početkom iduće godine. Stručnjaci ukazuju da je temelj realan, ali da postoje i slabe karike u srpskoj privredi.

 

Stanje u državnoj kasi je takvo da je do jula ostvaren višak od 22 milijarde dinara, a sa današnjim danom, on je 39 milijardi dinara. Do sada se bolje naplaćivao porez, a štedelo se u i rashodima.

– U poređenju sa planom, to je ušteda više od 95 milijardi dinara, 800 miliona evra je bolji rezultat od planiranog, to je ono što svi očekuju – povećanje plata i penzija. Da li je vreme za njihovo povećanje? – navodi ministar Vujović.

Statistika kaže da su plate od januara porasle 3,3 odsto i to najviše u prerađivačkoj industriji, trgovini i saobraćaju. Prosečna zarada u julu je 376 evra. Kada će biti povećanje?

Ekonomista Ismail Musabegović smatra da je prvi zadatak za državu da pospeši zaposlenost.

– Sredinom oktobra Misija MMF-a sa Vladom će razmatrati povećanje plata i penzija koje će biti krajem ove ili početkom iduće godine, u zavisnosti od toga šta naše analize pokažu – napominje Vujović.

Analize pokazuju da se ove godine u Beogradu zaposlilo gotovo 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ukupna stopa nezaposlenosti je oko 16 odsto. Kako je smanjiti samo je jedan od testova za Vladu.

– Ono što je stvarni problem jesu preduzeća u restrukturiranju i javni sektor, država je suviše velika i skupa – ističe Musabegović.

Ove godine planirano je da privreda raste i do tri odsto, a najviše zahvaljujući prerađivačkoj industriji i poljoprivredi. Veliki oslonac su rast izvoza i više stranih investicija.loading...