Sneg koji od utorka uveče pada u Novoj Varoši i Prijepolju dostigao je u planinskim predelima visinu od 30 centimetara. Iako najavljivan samo na planinama i višim predelima, sneg je zabeleo krovove u mnogim gradovima Srbije. Zbog lošeg vremena najviše je stradalo bobičasto i jagodičasto voće, a najveća opasnost za zasade mogao bi da bude višednevni minus.

 

Zbog naglog zahlađenja i snega koji je pao i u zlatiborskom kraju, ugroženi su zasadi malina i voćnjaci, koji samo što su počeli da cvetaju.

Šteta je možda oko 10 do 15 odsto, a gde malinjaci nisu pokriveni i 50 odsto– kažu malinari, koji dežuraju kraj zasada i danju i noću.

Stručnjaci kažu i da nikako sada ne treba koristiti azotno đubrivo u malinjacima jer nepovoljno utiču na čvrstinu grančica, ali kada otopli treba primeniti bakarna sredstva u zasadima. 

Poučeni iskustvom iz prethodnih godina, malinari su osigurali zasade, ali, kako kažu, sneg ne ulazi u polisu osiguranja.

Žarko Galetin iz Privredne komore Srbije rekao je, da je najviše stradalo bobičasto i jagodičasto voće, ali i trešnje i kajsije. I dalje se, kaže, ne može proceniti kolika će tačno biti šteta.

Prema njegovim rečima, najveća opasnost je da minus potraje.

Ovakva situacija nije toliko opasna, ali mraz koji bi mogao da dođe može da nanese veliku štetu– rekao je Galetin i dodao da veruje da će maline biti i za izvoz jer je velika količina ploda na zalihama koje mogu da kompenzuju pad prinosa zbog lošeg vremena.

Galetin ukazuje da država može da pomogne voćarima – subvencionisanjem osiguranja useva, ali i stimulacijom preventivnih mera zaštite.

Upitan da li će smanjen prinos voća uticati na cene na pijacama, Galetin je rekao da pijaca odmah odreaguje te da može doći do povećanja cena.

–Očekivani manji rod ovog voća može da ima za implikaciju povećanje cena, ali na svetskom tržištu se moramo upodobiti sa svetskim cenama– naglasio je Galetin.

Očekivalo se da zbog kiše bude povećan vodostaj manjih reka, posebno bujičnih. Zato je aktiviran i meteoalarm, rekao je pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Goran Nikolić.

Nemamo problema, videćemo u toku dana, prati se situacija. Najavljene padavine su smanjene, tako da ne očekujemo eskalaciju. Beleži se blagi porast vodostaja, ali ne bi trebalo da bude poplava– rekao je Nikolić.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na moguću pojavu jutarnjih mrazeva na području Srbije do 24. aprila.