Šta kažete na ovo?

 

Evropska komisija još nije napravila nikakav predlog uspostavljanja sistema za registrovanje stranih posetilaca u EU, pa je stoga prerano za bilo koje spekulacije o detaljima tog budućeg predloga, naveo je kabinet evrpskog komesara za bezbednost i migracije Dimitrosa Avramopulosa, piše Politika.

Vest o tome da bi budući ETIAS sistem za evidentiranje prootokola putnika kroz EU mogao da uključi i obavezu građana da plaćaju takse za prelazak granice u Avramopolusovom kabinetu nisu ni potvrdili ni demantovali.

Prema sada dodstupnim informacijama ETIAS je zamišljen kao sistem koji bi prikupljao podatke o svim putnicima koji bez viza putuju u Evropu kako bi se osiguralo identifikovanje potencijalnih bezbednosnih problema. To bi istovremeno smanjilo nesigurnosti za putnike i doprinelo lakšem upravljanju granicama EU.

Čak i da eventualno dođe do uvođenja „ulaznica za EU“, koje bi, prema postojećim informacijama, koštale od 13 do 50 evra, to neće uticati na pravo na bezvizni režim putovanja koji će ostati na snazi u svim državama čiji građani bez viza putuju u EU, uključujući i Srbiju.loading...