“VREME JE ZA FINANSIJSKU DIJETU”: Ukoliko se pronalazite u ovim rečenicama znači da se GUŠITE U DUGOVIMA!

Novac
Pixabay.com

Dugovi na kreditnoj kartici, dozvoljeni minus na računu, potrošački krediti ... Previše dugova na previše strana stvara vam pometnju u glavi iz meseca u mesec.

 

Prema rečima finansijskih savetnika, ako se prepoznajete u ovih 10 karaktera prezaduženi ste na previše strana i vreme je za finansijsku dijetu, koju niko ne voli, ali koja je ponekad neophodna.

Koliko sam platio račune?

Ne možete više da pratite vaša dugovanja – na kartici imate dug od više stotina, za stambeni kredit morate da izdvojite ratu, tu su još računi i namirnice … Znate li uopšte koliko trenutno novca imate na tekućem računu? Verovatno ne – i da, to je problem.

Nisam platio račune

Kasnite i po nekoliko meseci s plaćanjem računa za vodu i struju ili čak ratu kredita. Ovo je jedna od najgorih opcija. Naime, pokušavate da platite sve prema prioritetima, ali ubrzo postaje jasno da je sve prioritet. Šta više kasnite s plaćanjem pojedinog računa, taj račun zbog kamata postaje veći. Kamata je prvi mesec možda mala. Ali, što duže stoji u koverti ”neplaćeno” dug se gomila. Neorganizovanost vas i te kako košta.

Kada će više ta plata?

Već i nekoliko dana pre plate nemate novca u džepu. Čini se kao da bi vam dobro došao planer u koji ćete upisivati samo obaveze koje morate podmiriti na mesečnom nivou. I to drugačiji od onoga u koji upisiujete poslovne sastanke i druženja s prijateljima.

Peglanje i samo peglanje

Živite od duga do duga – isplaćujete samo minimum koji morate da bi vam kartica bila funkcionalna i idući mesec. A onda opet peglanje – do kada?

Imate dug veći od cene stana

Vaša dugovanja su kad bi ih sad stavili na papir nažalost veća nego tržišna procena cene nekretnine u kojoj živite.

Držite se dalje od banke

Već mesecima izbegavate odlazak kod svog bankara i razgovor o kupovini stana koji ste planirali. Iako vam je ponudio nekoliko opcija koje se čine povoljne pomisao na još jedan kredit, odnosno prvi stan, uz prekoračenje na tekućem računu, opterećenje koje imate na karticama, čini se kao predaleki san.

Snovi samo snovi

Odlažete ostvarenje svake svoje želje.

Previše rata

Na kartici ste prešli već toliki limit da ne možete da je provučete ni kako bi podmirili gorivo s kojim bi trebalo da dođete do posla – previše rata na previše mesta za kupovinu.

Pozajmljujete na sve strane

Pozajmili ste novac od prijatelja ili rodbine kako bi platili račune. Kad će ta plata? Čini mi se da ovaj mesec traje i traje….loading...