Vučić: Za dva dana smena pet direktora javnih preduzeća

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u naredna dva dana biti smenjeno više od pet direktora javnih preduzeća i najmanje 300 direktora u Elektroprivredi Srbije (EPS).

– Mnogi i dosta njih, mnogi se pominju u medijima. Ići će njihova razrešenja na sednicu vlade, a novi će doći konkursom. Ne bih da se izjašnjavam poimence, biće smenjeno više od petoro važnih i moćnih direktora. Smenjujemo one koji su postigli loše rezultate – kazao je Vučić u intervjuu za dnevni list Kurir od subote.

On je rekao da je Vlada Srbije ispunila deset od 11 stvari koje je izneo u svom ekspozeu.

– Od 11 stvari koje sam rekao u ekspozeu, deset smo ispunili. Samo jednu nismo, a to je smanjenje plata u javnom sektoru. Ispunjeno je 92 odsto plana i to uprkos poplavama koje su nas pogodile i čije su posledice razorne po ekonomiju – oduzimaju nam jedan odsto BDP-a, smanjuju rast, uvode nas u recesiju – dodao je premijer.

O novom Zakonu o radu, Vučić je naveo da zbog donošenja tog zakona u narednih sedam godina neći biti 350.000 otkaza.

– Evo, ja vam kažem, u narednih sedam godina neće biti 350.000 otkaza. Ljudi ne razumeju da u ovoj zemlji moraju da se ponašaju tržišno, što mi je čak i (nemačka kancelarka) Angela Merkel više puta ponovila – tržište, konkurencija, takmičenje – rekao Vučić.

Kako je objasnio, čitava vlada je angažovana na pronalaženju strateškog partnera za Železaru u Smederevu, i izrazio nadu da će se naći rešenje u narednih nekoliko nedelja.

– Cela vlada je angažovana na pronalaženju strateškog partnera za Smederevo, iako je postojala ideja da treba da pogasimo sve i da damo otpremninu radnicima, moja je ideja bila da nađemo rešenje. Nadam se da ćemo naći rešenje u narednih nekoliko dana i nedelja – naveo je predsednik Vlade Srbije.