Vujović: Na grbači naroda 600 direktora EPS-a

Ako druge mere ne daju efekta, penzije i plate u javnom sektoru biće manje za deset odsto, a odluku o tome doneće Vlada, kaže ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović.

Prema mišljenju Vujovića, neophodno je da se pronadje kombinacija mera koja će najpravilnije rasporediti teret reformi.

Obaranje deficita svake godine, smanjenje plata i penzija za 10 odsto, promene u lošem, a preplaćenom menadžmentu EPS-a, i značajno efikasnija naplata poreza i akciza – mere su kojima se može poboljšati privredni ambijent i uspešno sprovesti započeti reformski kurs, rekao je Vujović za današnje „Novosti”.

Vujović smatra da samo poskupljenje struje ne bi rešilo problem, jer je menadžment EPS-a koji čini 600 visoko plaćenih direktora – vehi problem, a prosečna plata u EPS-u je 75.000 dinara, što je duplo više od zarade prosečnog radnika u Srbiji.

– Poseban problem su i tehnički gubici od 18 odsto i rekordno niska naplata od 84 procenta – rekao je Vujović današnjim „Novostima”.

– Moj plan je da linearno spuštamo deficit svake godine za oko 60 milijardi dinara i da tako dodjemo do cilja – smanjenje deficita do 2017. godine na oko 130 milijardi dinara. Predlažem da povećamo naplatu akciza, carine i poreza, čime bismo uštedeli oko 100 miliona evra. Uporedo sa tim, uvodjenjem reda u javna preduzeća moguće su uštede od još 200 do 300 miliona evra – rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, uspešnom realizacijom ovih poteza umanjuje se potreba za smanjenjem plata i penzija.