Vulin: Izmene Zakona o radu po meri poslodavaca i radnika

Izmene Zakona o radu ući će u utorak u skupštinsku proceduru i biće usvojene do kraja jula, najavio je ministar rada Srbije Aleksandar Vulin na sastanku članovima i partnerima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled).

Prema njegovim rečima, jedina odredba „čija sudbina još nije rešena jeste prošireno dejstvo kolektivnog ugovora”, dok će ostali članovi ostati onakvi kakvi su u sadašnjem nacrtu.

U izjavi novinarima nakon sastanka u hotelu Hajat, Vulin je ocenio je danas da su su predložne izmene Zakoan „po meri i posladavaca i radnika” i izrazio očekivanje da će biti postignut kompromis oko završne verzije tog zakona.

– Ovo je zakon, bez svake sumnje, pravljen po meri tržišta, pravljen po meru budućeg zapošljavanja. Odnosi na one koji rade, ali i na one koji ne rade, kako bi im se omogućilo da se zaposle – rekao je on.

Povodom večerašnjeg sastanka sa predstavnicima sindikata, kome bi pored socijalnih partnera u pregovorima trebalo da prisustvuje i premijer Aleksandar Vučić, Vulin je rekao da se nada kompromisu, ali da ne želi da prejudicira ishod razgovora.

– Večeras ćemo videti koliko možemo da približimo stavove – naglasio je srpski ministar rada, dodajući da će to biti razgovor „ozbiljnih i odgovornih ljudi”.

Na pitanje šta misli o eventualnim protestima koje su najavili predstavnici sindikata, Vulin je rekao da se prethodna dva meseca 10 puta video sa sindikatima, a samo jednom ili dva puta sa poslodavcima, ƒ„što govori o tome koliko se vodilo računa o mišljenju zaposlenih”.

Kako je istakao, izmene i dopune Zakona o radu moraju biti kompromis koji će omogućiti dobru privrednu aktivnost i privredni ambijent i zapošljavanje.

Vulin je rekao da su na današnjem sastanku predstavnicima srpskih preduzeća, članica Naleda, zahtevali da ih država zaštiti od sive ekonomije i zahvalio im na podršci koju su mu dali kada je reč o izmenama tog zakona.

– Njihova reč mora da se uvaži – kazao jer Vulin, ističući da ta poreduzeća zapošljavaju ukupno oko 100.000 ljudi. Član Upravnog odbora Naleda Miroslav Miletić je ocenio da je
razgovora sa Vulinom o izmenama Zakona o radu bio „plodonosan” i istakao da se radi o „vrlo kvalitenom nacrtu zakona”, koji je uvažio gotovo sve predloge Naleda.

– Mogu sa zadovoljstvom da kažem da Naled i članice Naleda daju podršku i željno iščekiju donošenje ovog zakona – rekao je Miletić.