Vulin o Zakonu o radu: Izmene moraju brzo da se usvoje

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da izmene Zakona o radu moraju da se usvoje brzo i da će se to i desiti.

Vulin je novinarima na Ekonomskom samitu Srbija izbegao da kaže kada će taj zakon biti upućen u Skupštinu, rekavši samo da će se čekati da se zakaže sednica i dobije mišljene Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Predsednik SES-a Branislav Čanak kazao je novinarima da sednica tog saveta može biti zakazana najranije u petak, jer je potrebno da se održe konsultacije učesnika socijalnog dijaloga.

– Sednica SES-a biće zakazana onog monenta kada se steknu svi uslovi i kada svako u svom resoru održi konsultacije. Ne možemo da radimo napamet – kazao je Čanak.

Na pitanje novinara koju će verziju izmena Zakona o radu zbog različitih mišljenja poslodavaca i sindikata, Vlada Srbije uputiti u Skupštinu, Vulin je kazao da će svi morati da sačekaju.

– Ipak ćete morati da sačekate da vidite kako ćemo prelomiti. Pošto sindikati i poslodavci ne mogu da se dogovore, država je tu da preuzme odgovornost i na kraju pred poslanicima brani ono što misli da je ispravno – rekao je Vulin.

On je istakao i da je zakon o radu jako važan, ali da nije najvažniji jer ne može sam da promeni ekonomsku politiku i život građana, već da to može da učini zajedno sa ostalim reformskim zakonima.

Vulin je odbacio i navode da nije bilo ni javne rasprave o izmenama zakona o radu, navodeći da se već pet meseci intenzivno razgovara o tome.