ISTINE I ZABLUDE O WORK AND TRAVEL PROGRAMU: Iskoristite šansu i sami se upustite u avanturu!

Amerika
Pixabay.com

Sigurno svako ima u svom okruženju nekoga ko je bio u Americi preko Work and Travel programa. Takođe, veliki broj studenata bio je u prilici da čuje potpuno suprotna iskustva onih koji su učestvovali u ovoj kulturnoj razmeni.

 

Oni koji su zainteresovani da se uključe u Work and Travel program, često se nađu u nedoumici šta je zapravo tačno. Da ne biste dolazili u takvu situaciju, iznosimo činjenice će vam, nadamo se, olakšati da realno sagledate šta to Work and Travel program pruža.

Imajte poverenja u agenciju

Ukoliko ste odlučili da se uključite u Work and Travel program, dobro se raspitajte o samoj agenciji koja treba da vam bude podrška i da ispuni uslove koji se nalaze u ugovoru koji sklapate sa njom. Ona treba da garantuje ispunjenje ugovornih obaveza i zato posvetite dovoljno pažnje čitanju samog ugovora pre potpisivanja. Jer, često se dešava da se studenti imaju potpuno drugačiju sliku toga šta agencija treba da ispuni, upravo zbog toga što nisu pročitali ugovor. Opširnije o programu studentske razmene Work and Travel možete videti ovde.

Posao

Agencija je dužna da obezbedi posao studentu. Načešće su to poslovi u ugostiteljstvu, marketima, restoranima, itd. Odnosno, sezonski poslovi koji vam omogućavaju da pokrijete troškove boravka.

Veliki broj ljudi očekuje da će se obogatiti za kratko vreme i sa tim ciljem konkurišu za Work and Travel program. I onda kada dođu u Ameriku shvate da nije to baš tako kao što su očekivali. Međutim, važno je naglasiti da to koliko ćete zaraditi zavisi od vas samih! Odnosno, u zavisnosti od toga koliko ste posvećeni poslu i koliko uspešno obavljate dnevne zadatke, zavisiće iznos bakšiša, ondosno dnevnica. Ili, ukoliko poslodavac uoči vaš trud i efikasnost prilikom obavljanja posla, može vas unaprediti.

Takođe, najveći broj studenta se odlučuje da, pored posla koji agencija obezbeđuje, radi dodatne poslove. Ova opcija jeste teža, jer morate da radite nekad po dve smene, ali ukoliko pronađete dobar dodatni posao, on vam može doneti solidnu sumu novca. Pored toga, najčešće u vašoj smeni će raditi još neki zaposleni sa kojim ćete moći da nađete zajedničke teme, pa će i vreme brže prolaziti.

Smeštaj

Za četiri meseca, koliko važi radna viza, agencija ili poslodavac su dužni da vam obezbede smeštaj. Međutim, u ovom slučaju morate biti spremni na kompromise. Jer, često se dešava da su studenti tokom trajanja Work and Travel programa smešteni u višekrevetne sobe.

Možda vam ovo zvuči strašno, međutim to ima i svoje prednosti (verovali, ili ne). Pre svega, smešteni ste sa osobama vaših godina, samim tim velike su šanse da imate nepresušne teme za razgovor. Osim toga, u sobi se mogu naći studenti koji nisu iz vaše zemlje, pa na ovaj način možete steći prijatelje sa različitih kontinenata, upoznati se sa njihovom kulturom i načinom života.

Međutim, ukoliko samatrate da ne biste mogli da funkcionišete u takvim uslovima, ukoliko želite mir kada se vratite sa posla, možete i sami naći smeštaj po svom ukusu. U tom slučaju, treba da ga nađete pre polaska, jer nije moguće da menjate smeštaj koji vam je agencija obezbedila.

Najlepši deo Work and Travel programa – putovanja

Iako se i tokom trajanja radne vize mogu organizovati putovanja i obići barem lokalna mesta, najveći broj studenata planira obilazak različitih destinacija tek nakon isteka radne vize. Naime, Work and Travel program pruža mogućnost da, nakon isteka radne vize, studenti još mesec dana borave i putuju po Americi. 

Nakon četiri meseca boravka u ovoj zemlji, najveći broj studenata stekne nove prijatelje sa kojima kreće u obilazak ove neverovatne zemlje. Svako ko je bio u prilici da na ovaj način proputuje Amerikom zauvek pamti ljude i mesta koje je obišao.

I zato nemojte nikome da verujete na reč kada vam priča o svom iskustvu o Work and Travel programu, već iskoristite šansu i sami se upustite u avanturu!