Za 15 godina OVIH POSLOVA NEĆE BITI: Da li je tu i vaš?

Posao
flazingo_photos / Foter / CC BY-SA

Mašine su gotovo uvek jeftinije od ljudi. Uskoro nam više gotovina neće trebati, a samim tim i ceo bankarski sistem će se promeniti.

 

“Nedavno sam putovala iz Njujorka u Los Anđeles, a čak 29 puta morala sam da komuniciram s drugim ljudima. Moja prva stanica bila je banka. Tamo sam razgovarala sa službenikom jer mi je trebalo više novca nego što je dozvoljeno da podignem na bankomatu. Zatim aerodrom. Tamo su dve žene izvagale moj prtljag i stavile je na pokretnu traku. Sledilo je osiguranje. Agenti su proverili moju ličnu kartu i skenirali ranac. Dok sam čekala ukrcavanje u avion čitala sam vesti iz sveta finansija.

Kada sam došla u hotel osoblje je proverilo moju ličnu kartu i dali su mi ključ od sobe. Došla sam u sobu i shvatila da sam zaboravila da ponesem pastu za sobe pa sam nazvala recepciju. Oni su me spojili sa sobaricama te je jedna od njih donela pastu za zube”, piše Ekspres.

Ni jedan od ovih poslova neće postojati za 15 godina. Ovi “posrednici” biće zamenjeni automatizovanim uređajima, odnosno pametnim mašinama koji će biti efikasniji od ljudi. Industrijska revolucija neće uticati samo na proizvodnju već i na uslužne delatnosti.

Mašine su gotovo uvek jeftinije od ljudi. Uskoro nam više gotovina neće trebati, a samim tim i ceo bankarski sistem će se promeniti.

Sećate se finansijskih vesti na terminalu? Program ih je napisao, ne novinari. Algoritmi mogu slagati rečenice prema podacima koje u njih stavite. Mnoge priče napisali su roboti, a ne ljudi.

Dozvole i lične karte uskoro će nestati.

Skeniranje još uvek obavljaju ljudi jer je testiranje prošle godine pokazalo da je novi sistem koji ne zahteva ljudsku pomoć pogrešio u 95 posto slučajeva, odnosno nije otkrio

zabranjene predmete u kovčezima. Ali, u budućnosti će se i ovo promeniti.

Neke avionske kompanije već su postavile uređaje koji omogućavaju putnicima da sami skeniraju prtljag i isprintaju karte. Već danas možete odsesti u hotelima koji koriste robote. Oni mogu doneti peškire, pastu za zube ili hranu.

Mnogi poslovi će nestati. Međutim, da li to otvara prilike za mnoge inovativne pojedince koji znaju proceniti tržište i mogu ponuditi ono što će se tražiti u budućnosti.loading...