Za one sa VIŠKOM VREMENA I MANJKOM PARA: Evo kako da znate kada da očekujete NAJVEĆA SNIŽENJA

Rafovi
Pixabay.com

Oni koji prate popuste, samo na osnovnim životnim namirnicama mogu da uštede i po nekoliko hiljada dinara mesečno. Sniženja su dobra i za trgovce, jer povećavaju promet akcijskih proizvoda od tri do četiri puta. Ipak, građani u takvim situacijama često kupuju i ono što im zapravo – nije potrebno. Preporuka je i da obrate pažnju na rok trajanja proizvoda.

 

Oni sa viškom vremena i manjkom para najviše prate sniženja. Penzioneri tačno znaju gde je šta jeftinije. Njima je svaki dinar važan, pa su spremni da idu sa kraja na kraj grada ne bi li prošli povoljnije.

– Po dnevnoj kupovini može da se uštedi bar 200 dinara. Svako je danas prinuđen da vodi računa o tome koliko će uštedeti i kupiti na akciji, tako da je to postao sastavni deo našeg života – objašnjava potrošač.

– Čovek kad dođe, to je sistem samoposluge, uzme nešto na akciji i uzme nešto što nije na akciji, a na šta nije računao da će uzeti, pa je tako uvalio sebe u neplanirani trošak. Ali dobro, uštedi se – kaže druga žena potrošač.

Treći anketirani potrošač kaže da u svakom slučaju ne pazi baš nešto posebno, ali da, kad naiđe na akciju – onda kupuje.

Ne postoji samo jedan način da se potrošači motivišu da troše više, kažu trgovci.

– Na prvom mestu to su povoljne cene, na drugom mestu je širina asortimana i da je što veći broj artikala na različitim akcijama i promocijama. Kada je reč o efektu takvih akcija, istraživanja pokazuju to da se upravo ti proizvodi koji su na promocijama tih dana prodaju tri do četiri puta više nego kad su na redovnim cenama – kaže Nikola Papak iz “Delez Srbije”.

Akcijska prodaja je često mamac za potrošače da po nižim cenama kupe više, možda i nepotrebnih, stvari. 

– Podrazumeva se da najveći broj potrošača to neće uraditi, ali upozoravamo one koji su skloni tome da to ne čine, pre svega vodeći računa o svom interesu, da ne formiraju nepotrebne zalihe, ali da obrate pažnju i na potrošačku solidarnost, jer na taj način smanjuju mogućnosti da se po tim povoljnim uslovima snabdevaju i drugi potrošači – kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda.

Proizvodi sniženih cena su uglavnom na samom ulasku u radnju, vidno izdvojeni na takozvanim potrošačkim ostrvima i jasno označeni. Najviše ih ima vikendom, uoči praznika i pred penzije. Zbog niskog standarda, ovakva vrsta kupovine je za mnoge postala način na koji organizuju život.