Za sanaciju nasipa potrebno 20 miliona evra

Vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode Miodrag Pješčić danas je izneo podatak da je za sanaciju nasipa i njihovo vraćanje u prvobitno stanje potrebno oko 20 miliona evra.

Pješčić je istakao da je priotritet broj jedan u državi jer, kako je rekao i deset puta manja kiša od one koja je padala nedavno može da prouzrokuje izlivanje vodotokova.

Pješčić je na sednici skupštinskog odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao da na području Šabačkog i Kolubarskog okruga u opštinama Obrenovac i Lazarevac ima 200 prodora kroz odbrambenu liniju gde su najveći na Kolubari, a među kojima i dva od po 300 metara.

On je naveo i da postoji savski nasip u zoni Obrenovca koji je probijen od tamnavske i kolubarske vode.

Potpuno je ruiniran sistem odbrane od poplava na ovim područjima, troškovi za sanacije tih objekata odnosno za njihovo
vraćanjue u prvobitno stanje na teritoriji pod kontrolom javnog preduzeća Srbija vode potrebno je 1.527 miliona dinara rekao je Pješčić.

On je dodao da je za područje grada Beograda odnosno dela koji kontroslišu ” Beogradvode” potrebno izdvoijiti 843 miliona dinara što je ukupno oko 20 miliona evra.

Pješčić je naveo i da je Direkcija za vode iz sopstvenih prihoda, rebalansom, izdvojila za Mačvanski okrug 125 miliona dinara za saniranje nasipa na Savi i osam za zonu “Beogradvoda”.

Naglasio je da su sve stete prijavljene komisiji za otklanjanje posledica elmentarnih nepogoda gde je detaljno obrazloženo zbog čega je potrebno 20 milioan evra.

Prema njegovim rečima ne čekaju se sredstva kako bi se krenulo u zatvaranje nasipa i da su dati nalozi da se započnu neophodni radovi.

Na sednici Odbora rekao je i da se voda povukla iz stambenog dela Obrenovca i da se sada nalazi u zoni između nasipa i naselja i da se dalje radi na breniranju vode.

Članovi odbora su konstatovali da do izlivanja voda u Srbiji dolazi na istim mestima i da bi se tim povodom nešto trebalo preduzeti.

Sednici prisustvuju predstavnici ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu, Direkcije za robne rezerve, Direkcije za vode, udruženja poljoprivrednika, a bilo je reči i o izveštaju o obilasku poplavljenih područja.