ZA SVE SU “KRIVI” TURISTI?! Ovo je razlog zbog čega je kirija u Beogradu ZNATNO “SKOČILA”

Stanovi koji se izdaju u centru Beograda sve su skuplji, a jedan od razloga je i činjenica da se sve veći broj vlasnika odlučuje da ih izdaje na dan ili dva.

pixabay.com

Širom Evrope turisti su “proterali” meštane iz istorijskih centara gradova, pa ni Beograd ne zaostaje u tom trendu.

Prema podacima gradskog sekretara za privredu, na teritoriji srpske prestonice je 10. oktobra bilo registrovano 1.389 jedinica u privatnom smeštaju koje raspolažu sa 3.344 ležaja.

“Najviše su zastupljene sobe sa tri i apartmani sa četiri zvezdice, što govori o visokom kvalitetu usluga koje pružaju kategorizovani objekti na teritoriji Beograda”, kaže Milinko Veličković, gradski sekretar za privredu, pišu Večernje novosti. 

Najveći broj smeštajnih jedinica nalazi se u užem i širem centru grada, ali su kategorizovani i objekti na rubnim delovima grada.

Kategorizacija seoskih turističkih domaćinstava je u poslednje vreme sve popularnija, kao i odmor na selu, pogotovo za stanovnike velikih gradova – urbanih sredina, pa je i to posledica prilagođavanja zahtevima savremene turističke tražnje. 

Gradski sekretar kaže da je Beograd sve atraktivnija destinacija na turističkoj mapi Evrope i da smeštajna ponuda mora da se prilagođava turističkom tržištu, jer su gosti sve zahtevniji, a Beograđani im rado izlaze u susret.

“U 2016. i u 2017. godini povećan je broj zahteva za kategorizaciju privatnog smeštaja u odnosu na prethodne godine, što govori u prilog povećanju ponude privatnog smeštaja grada Beograda i tendenciji stalnog rasta”, napominje Veličković.

“Poslednjih deset godina u svetu ovaj smeštaj beleži konstantan rast. Beograd stoji rame uz rame po kvalitetu usluga sa svim svetskim metropolama, što pokazuju i ocene na ‘Bukingu’, vodećoj svetskoj onlajn platformi za rezervacije objekata”, ističe gradski sekretar.

Dakle, kao u i drugim metropolama, i u Beogradu je primetno sve veće interesovanje turista za privatni smeštaj, s obzirom na to da je cena znatno povoljnija nego u hotelima. Ponuda većeg dela kategorizovanog privatnog smeštaja uopšte ne zaostaje, a u nekim slučajevima i prevazilazi hotelsku ponudu grada.

“Najčešći korisnici usluga privatnog smeštaja su poslovni ljudi iz inostranstva, iz EU i neposrednog okruženja, koji su ranije koristili hotelski smeštaj, ali su se zbog nižih cena i kvalitetne usluge preorijentisali na kategorizovani privatni smeštaj”, ističe Veličković.