Širom Evrope turisti su “proterali” meštane iz istorijskih centara gradova, pa ni Beograd ne zaostaje u tom trendu.

Prema podacima gradskog sekretara za privredu, na teritoriji srpske prestonice je 10. oktobra bilo registrovano 1.389 jedinica u privatnom smeštaju koje raspolažu sa 3.344 ležaja.

“Najviše su zastupljene sobe sa tri i apartmani sa četiri zvezdice, što govori o visokom kvalitetu usluga koje pružaju kategorizovani objekti na teritoriji Beograda”, kaže Milinko Veličković, gradski sekretar za privredu, pišu Večernje novosti. 

Najveći broj smeštajnih jedinica nalazi se u užem i širem centru grada, ali su kategorizovani i objekti na rubnim delovima grada.

Kategorizacija seoskih turističkih domaćinstava je u poslednje vreme sve popularnija, kao i odmor na selu, pogotovo za stanovnike velikih gradova – urbanih sredina, pa je i to posledica prilagođavanja zahtevima savremene turističke tražnje. 

Gradski sekretar kaže da je Beograd sve atraktivnija destinacija na turističkoj mapi Evrope i da smeštajna ponuda mora da se prilagođava turističkom tržištu, jer su gosti sve zahtevniji, a Beograđani im rado izlaze u susret.

“U 2016. i u 2017. godini povećan je broj zahteva za kategorizaciju privatnog smeštaja u odnosu na prethodne godine, što govori u prilog povećanju ponude privatnog smeštaja grada Beograda i tendenciji stalnog rasta”, napominje Veličković.

“Poslednjih deset godina u svetu ovaj smeštaj beleži konstantan rast. Beograd stoji rame uz rame po kvalitetu usluga sa svim svetskim metropolama, što pokazuju i ocene na ‘Bukingu’, vodećoj svetskoj onlajn platformi za rezervacije objekata”, ističe gradski sekretar.

Dakle, kao u i drugim metropolama, i u Beogradu je primetno sve veće interesovanje turista za privatni smeštaj, s obzirom na to da je cena znatno povoljnija nego u hotelima. Ponuda većeg dela kategorizovanog privatnog smeštaja uopšte ne zaostaje, a u nekim slučajevima i prevazilazi hotelsku ponudu grada.

“Najčešći korisnici usluga privatnog smeštaja su poslovni ljudi iz inostranstva, iz EU i neposrednog okruženja, koji su ranije koristili hotelski smeštaj, ali su se zbog nižih cena i kvalitetne usluge preorijentisali na kategorizovani privatni smeštaj”, ističe Veličković.loading...