ZABORAVITE ZAPADNU EVROPU: Ovde je ZAPOSLENOST najviša u Evropi, a uskoro postaje raj za gastarbajtere!

Radnici
pixabay.com

Dok većina evropskih država vidi Nemačku ili Austriju kao uzor za privredni rast, druga zemlja koja nam je geografski bliža beleži rekordne privredne rezultate.

 

Reč je o Češkoj koja, prema najnovijim podacima Eurostata, ostvaruje istorijski dobre rezultate. Prema tim podacima, Češka je zabeležila najveći rast BDP-a od svoje samostalnosti, čak 2,3 odsto u zadnjem ovogodišnjem kvartalu, a još je zanimljiviji podatak da je u Češkoj broj nezaposlenih najmanji u Evropi.

Bez posla je u toj zemlji samo 2,9 odsto stanovništva što je manje nego u Nemačkoj.

Objavljenim podacima vlada u Pragu može biti više nego zadovoljna posebno kada se uzme u obzir da su svi relevantni analitičari predviđali privredni rast od skromnih 0,8 odsto.

Kako piše Večernji list, iako ovi rezultati nekoga možda i iznenađuju, češki privredni model poslednjih nekoliko godina, tačnije od 2013. godine, kada je ta država izašla iz recesije, beleži kontinuirani rast i to pre svega zahvaljujući strategiji privlačenja stranih investicija, jačanju proizvodnje, izvoza, ali i potrošnje građana.

Posebnu ulogu na tom putu oporavka i rasta češke privrede odigrala je centralna banka koja je u trenucima krize oslabila lokalnu valutu i time podstakla rast izvoza i domaće potrošnje.

Uz to češka vlada stvorila je idealnu klimu za investitore, ponajviše one iz automobilske industrije pa je tako ove godine proizveden i rekordan broj automobila u Češkoj.