ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA I U NOVOJ GODINI: Do državnog posla tek posle komplikovane procedure!

Vlada Srbije
Wikipedia

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u Srbiji važi nekoliko godina unazad, a sva je prilika da će biti produžena i tokom 2018. godine.

 

Od 1. januara je u planu povećanje plate u javnoj upravi i brojnim državnim institucijama, ali restriktivne mere u oblasti zapošljavanja neće biti ukinute. Kako piše “Blic”, konačna odluka biće doneta krajem decembra.

 
Mera zabrane prijema u radni odnos u javnom sektoru uvedena je početkom 2014. godine i do sada je u dogovoru sa MMF-om više navrata produžavana. Poslednji put to je učinjeno kada su smanjene plate onima koji ih primaju iz državnog budžeta.

Ipak, to nije značilo i potpunu obustavu zapošljavanja u javnom sektoru, jer su novi kadrovi primani u radni odnos tamo gde se pojavila potreba za tim. Za to je, međutim, bilo potrebno obrazloženje i odobrenje Vladine Komisije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje, a u kojoj sede predstavnici ministarstava finansija i državne uprave i lokalne samouprave.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je izjavila da u javnoj upravi još nisu dobro raspoređeni kadrovi, odnosno da negde postoji višak zaposlenih, a negde manjak.

– Uprkos zabrani, svuda gde treba mi možemo da zapošljavamo ljude to i radimo ako postoji potreba. Zahtevi se predaju komisiji i u skladu sa njihovim potrebama, obrazlaganjem, finansijskom situacijom i budžetom za plate, oni dobijaju dozvolu da zapošljavaju – rekla je premijerka.

Vlada je tako proteklih godina, prema njenim rečima, odobrila 4.000 novih zapošljavanja u zdravstvu, ali samo medicinskih radnika, pre svega, medicinskih sestara, tehničara i doktora. To je, međutim, bilo uslovljeno otpuštanjem kadrova u administraciji.

Takođe, odobren je i prijem u radni odnos za oko 100 ljudi u Poreskoj upravi, zbog borbe protiv sive ekonomije.