Zaharije Trnavčević podneo neopozivu ostavku zbog Vučićeve neažurnosti

Predsednik Nacionalnog agrarnog saveta Srbije Zaharije Trnavčević podneo je nepozivu ostavku, saopštila je stranka 'Bogata Srbija' na čijem je Trnavčević čelu.

– Ostavka je protest zbog decenijskog nehajnog odnosa Vlade prema poljoprivredi i svom savetodavnom organu – Nacionalnom agrarnom savetu – napisao je Trnavčević u ostavci koju je uputio premijeru Aleksandru Vučiću.

Trnavčević je podsetio da je Nacionalni agrarni savet u decembru 2013. godine predao Vladi Srbije Strategiju razvoja agrara Srbije do 2037. godine.

– Akt, koji su napisali vrhunski agrarni stručnjaci, premijer Vučić nije ni pročitao, niti izneo na sednicu Vlade i Narodne skupštine da usvoji dugoročnu Strategiju i utvrdi agrarnu politiku, koja bi Srbiju učinila baštom Evrope, produktivnom agrarnom zemljom, velikim izvoznikom hrane – naveo je Trnavčević.

Vlada Srbije je septembra 2012. osnovala Nacionalni agrarni savet sa zadatkom da, kako je tada saopšteno, analizira stanje u poljoprivredi, poljoprivrednoj proizvodnji i na tržištu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji i da na osnovu te analize priprema izveštaje.

Trebalo je da Savet pripremi i predloge mera za podsticanje i unapređenje razvoja poljoprivrede i prehrambene industrije, poljoprivredne proizvodnje i tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i predloge sistemskih rešenja i mera podsticaja za unapredjenje proizvodnje.

Savet je trebalo i da predlaže mere za razvoj sela i poboljšanje položaja seoskog stanovništva.