Zakon o radu pretvoriće radnike u jeftinu radnu snagu i neće smanjiti nezaposlenost

Udruženi sindikati 'Sloga' ocenili su danas da izmenama postojećeg Zakona o radu Srbija neće dobiti manju nezaposlenost i veće investicije već će radnici biti pretvoreni u jeftinu radnu snagu.

“Predloženom sadržinom on (zakon) će radnike pretvoriti u jeftinu radnu snagu na smanjenom tržištu rada”, navodi se u saopštenju izdatom nakon današnje javne rasprave održane u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Dodaje se da novi Zakon o radu najavljuje generalnu makroekonomsku politiku vlade za koju je ocenjeno da ga donosi pod pritiskom krupnog kapitala, dok se uopšte ne bavi posledicama koje mogu nastati nakon njegove primene.

“Verzije predloga zakona su se dosad nametale iz više pravaca, od Ministarstva rada, Ministarstva finansija i Ministarstva privrede, kao mogući marketinški trik, jer ni sindikati, niti javnost znaju ko ga je napisao, niti se znaju koja se rešenja promovišu i šta se želi tačno njima postići”, navodi se.

Sindikat je, takođe, ocenio da postoji tendencija da se taj, kao i drugi sistemski prateći zakoni donesu na brzinu i bez kvalitetne rasprave i saglasnosti sindikata.

“Najavama da će država da prelomi, šalje se jasna poruka da će se on isključivo prelamati preko leđa radnika, posebno preduzeća u restruktuiranju, u kojima će nakon primene sistemskih zakona uslediti masovni otkazi i time se generalno na tržištu rada povećati i broj
nezaposlenih, što neminovno vodi ka padu cene rada i padu prosečne cene rada, a time i do generalnog pogoršanja položaja radnika u Srbiji”, dodaje se.loading...