Zakon o radu sutra stupa na snagu: Evo pozitivnih stvari koje nam on donosi

Izmenjeni zakoni o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju, po hitnom postupku usvojeni u četvrtak, stupiće na snagu sutra.

Prema mišljenju Nikole Altiparmakova, člana Fiskalnog saveta, promene zakona veoma su značajne za sve – budžet, privrednike, ali i za zaposlene.

– Znamo da su zakoni o radu i PIO nepopularni, ali praktično sve evropske države su liberalizovale tržište rada u prethodnim godinama. Srbija nije i to je jedan od razloga zbog kojeg tonemo na listama konkurentnosti. Ovo je samo jedan od neophodnih, ali ne i dovoljan uslov za povećanje zaposlenosti u narednim godinama. Dosadašnji zakon o radu bio je rigidan, pa je bilo slučajeva da poslodavac otkrije malverzacije kod zaposlenog, udalji ga s posla, a sud ga, zbog pravne formalnosti, vrati na posao. Jasno je da u takvim okolnostima privatni poslodavci teško zapošljavaju radnike – navodi Altiparmakov.

Ministar za rad Aleksandar Vulin rekao je juče da predloženim odredbama radnici biti mnogo bolje zaštićeni, u čemu će aktivniju ulogu nego do sada imati inspekcija.
– U isplati plata poslodavci su kasnili od mesec dana do dve godine. Nismo dovoljno vodili računa o tome  – rekao je Vulin.

On je objasnio kako će se primenom zakona smanjiti mnoge zloupotrebe.

– Postojaće ugovori, oni će se čuvati na određenom mestu i samom činjenicom da će inspektor moći kroz centralni registar odmah da se upozna s tim da li ste prijavljeni ili niste značajno će se smanjiti mogućnost zloupotrebe – rekao je Vulin.

Skoro sve stranke pozdravile su smanjenje broja članova Upravnog odbora u PIO fondu. Sada ih u upravnom i nadzornom odboru ovog fonda, ima čak 28! Izmene Zakona o PIO predviđaju, umesto dosadašnjeg upravnog i nadzornog odbora, samo Upravni odbor, sa sedam članova.