ŽALBOM SMANJITE DUG: Premijerka Ana Brnabić obećala pomoć paušalcima!

Porez Novac Kredit
Pixabay.com

Porez za tekuću godinu koji je "paušalcima" obračunat proteklih dana veći je za deset odsto nego lane. Mnogobrojni preduzetnici su nevoljno prihvatili povećanje dažbina, zbog čega im je premijerka Ana Brnabić putem Tvitera poručila da ulože žalbe.

 

Jednoj IT preduzetnici iz Novog Sada stiglo je rešenje po kome je osnovica za čak 50 odsto veća. Kada se sve obračuna, trebalo bi da samo na ime razlike uplati 143.000 dinara više.

– Posle sastanka s Poreskom upravom, dogovorili smo se da, ako je rešenje povećano za više od 10 odsto godišnje, treba podneti žalbu, kako bi ga ispravili, čak iako je prošao rok za žalbu od 15 dana. Ukoliko bude problema, budite slobodni da se ponovo javite – napisala je Ana Brnabić na svom tviter-nalogu.

Računovođe, međutim, upozoravaju preduzetnike da pažljivo pišu žalbe. Kada im se obračuna niža osnovica, obavezno treba da traže i otpis kamata. Izuzetak od pravila o rastu od najviše deset odsto su novi preduzetnici.

– Novi preduzetnik može da dobije veće rešenje, za njega ne važi ograničenje, ali već postojeći preduzetnik ne može da ima veliko uvećanje u odnosu na prethodnu godinu. Problem je što žalba traje. U međuvremenu vas duže i obračunavaju vam kamatu. Kada se usvoji žalba, preduzetnici treba da u pisanom zahtevu Poreskoj upravi obavezno istaknu da im se izbrišu i obračunate kamate. Ukoliko to ne naglase, oni će im umanjiti osnovni iznos, ali ne i kamatu, pa će morati ponovo da pišu žalbu, a administracija je komplikovana – objašnjava za Novosti predsednik poslovnog udruženja “Urva”  Jovan Beara. 

U međuvremenu vas duže i obračunavaju vam kamatu. Kada se usvoji žalba, preduzetnici treba da u pisanom zahtevu Poreskoj upravi obavezno istaknu da im se izbrišu i obračunate kamate. Ukoliko to ne naglase, oni će im umanjiti osnovni iznos, ali ne i kamatu, pa će morati ponovo da pišu žalbu, a administracija je komplikovana.

Dok ostali paušalci mogu da dobiju uvećanje od najviše 10 odsto, advokatima se garantuju osnovice iz 2014. godine.

Za preduzetnike advokate koji započinju obavljanje delatnosti, odnosno koji postaju obveznici na paušalno utvrđeni prihod u 2015, 2016. ili 2017. paušalni prihod utvrđuje se u visini prihoda obveznika advokata koji pod istim ili sličnim uslovima obavlja navedenu delatnost, a kojem je utvrđena visina u 2014. godini.