ZAPOSLENIMA SLEDI 13. PLATA: Vlada odobrila raspodelu dobiti Pošte Srbije!

Protest radnika Pošte Srbije
BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici usvojila je Odluku Nadzornog odbora JP "Pošta Srbije" Beograd o raspodeli dobiti za 2016. godinu.

 

Od ukupne neto dobiti za prošlu godinu u iznosu od 3,47 milijardi dinara, u republički budžet biće uplaćeno 2,4 milijarde, dok će 950 miliona biti isplaćeno zaposlenima, saopštilo je javno preduzeće “Pošta Srbije”.

To znači da će svaki radnik dobiti po jednu svoju prosečnu zaradu, čime se nastavlja višegodišnja dobra praksa u Pošti Srbije da zaposleni učestvuju u raspodeli dobiti, što je svojevrsni vid stimulacije, ali i zahvalnosti za doprinos koji su dali u postizanju dobrih poslovnih rezultata.

To je ishod konstruktivnog i argumentovanog razgovora premijerke Ane Brnabić, ministra Milana Krkobabića zaduženog za koordinaciju rada javnih preduzeća i v. d. direktora Pošte Srbije Mire Petrović, a nakon toga i na zajedničkom sastanku s predstavnicima dva reprezentativna sindikata u ovom javnom preduzeću – Sindikata PTT Srbije i Sindikata PTT “Nezavisnost”.

Ovim činom su ispunjeni ključni zahtevi obe reprezentativne sindikalne centrale u Pošti Srbije, s tim što je započeta i dodatna analiza mogućnosti za povećanje plata, kako bi se iznašao najbolji model za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja 15.000 zaposlenih u Pošti Srbije.

Za razliku od većine javnih preduzeća JP “Pošta Srbije” ne koristi sredstva iz budžeta i maksimalnim angažovanjem 15.000 zaposlenih ostvaruje odlične poslovne rezultate i značajna sredstva uplaćuje u budžet Republike Srbije, stoji u saopštenju.

 

Takođe, “Pošta Srbije” obaveštava javnost da je usled nezakonite blokade rada Regionalno poštansko logističkog centra “Beograd2”, koji predstavlja žilu kucavicu JP “Pošta Srbije”, došlo do višednevnog prekida procesa rada u delatnosti od opšteg interesa, na koji način je naneta velika šteta zbog kašnjenja pri uručenju pošiljaka.

Stručne službe Pošte Srbije intenzivno rade na sagledavanju direktne i indirektne štete koju je ovo preduzeće pretrpelo, zbog čega se prema učesnicima preduzimaju sve zakonom predviđene mere kako bi takvo ponašanje bilo sankcionisano.

Podsećamo, radnici se više od dve nedelje okupljaju ispred nekoliko distributivnih centara u Srbiji, čime iskazuju nezdovoljstvo zbog materijalnog i socijalnog položaja, a traže i smenu vršioca dužnosti direktora preduzeća Mire Petrović i izbor novog direktora na osnovu konkursa.

Sindikat poštanskih radnika Srbije je saopštio da je zbog tih protesta van radnog vremena nekoliko desetina radnika suspendovano sa posla.