ZAŠTO SU U EU “POLUDELI” ZA KONJSKIM MESOM: Cena i do 40 evra po kilogramu!

Pre dvadesetak godina konjsko meso je polako počelo da se popularizuje, međutim niko nije pretpostavljao da će njegova upotreba u restoranima i domaćinstvima dostići desetine tona mesečno.

 

U Sloveniji je posebno popularno, kako u sirovom stanju, tako i prerađenom u kobasice, paštete, mortadelu, pršutu, prenosi portal “RadioSarajevo”, a javljaju tamošnje agencije.

– Italijani, Nemci, oni obožavaju konjsko meso. Rado ga konzumiraju i u Švedskoj, Engleskoj, Hrvatskoj i Austriji, a i u Srbiji raste taj trend. Imamo mušterije iz svih delova sveta – priča jedan vlasnik prodavnice sa konjskim mesom u Sloveniji, isitičući i da se svi tamošnji vrhunski sportisti hrane upravo konjskim mesom.

Takođe, on ističe da mesečno kupi, preradi i proda preko deset tona konjskog mesa. Naglašava da je veoma zdravo i nemasno, sadrži veliki procenat belančevina i gvožđa, ne sadrži holesterol. Preporučljivo je za trudnice, dijabetičarima, ljude sa slabom krvnom slikom i visokim holesterolom.

Interesantno je i da je na tržištu sve traženije kobilje mleko, čija je cena oko 16 evra po litru u Sloveniji, dok cena u Nemačkoj ide i do 60 evra po litru. Ali tu nije kraj – dostupni su i šamponi i sapuni od kobiljeg mleka.

Cena konjskog mesa kreće se između 10, pa sve do 40 evra po kilogramu, u zavisnosti od dela. U ponudi je uglavnom oko 60 artikala od konjskog mesa.