Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je rekao da je predviđeno da će sve banke i štediše deo novca usmeravati u Fond za osiguranje depozita koji garantuje za uloge do 50.000 evra.

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o nekoliko finansijskih zakona kojima se jača kontrola bankarskog sektora i uvode mehanizmi ranije
intervencije kada se primete problemi u poslovanju banaka.

Poslanici su u okviru objedinjene rasprave razmatrali predloge zakona o osiguranju depozita, o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje i o Agenciji za osiguranje depozita, kao i izmene zakona o javnim nabavkama, o Narodnoj banci Srbije, o bankama i o ministarstvima.

U ponedeljak, 2. februara, od 10 sati, poslanici će raspravljati o amandmanima na te predloge zakona.

Obrazlažući predloge zakona, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković rekla je da se predloženim rešenjima zakona o NBS i o bankama omogućavaju preventivno delovanje u rešavanju pitanja problematičnih banaka, i šire mere za njihovo restrukturiranje.

Ona je istakla da je osnovna namera da se očuva stabilnost finasijskog sistema i zaštite deponenti, uz minimalne troškove za poreske obveznike.

Guvernerka NBS je dodala da se predloženim izmena omogućava pokretanje restrukturiranja i ako banci nije oduzeta dozvola za rad, uz mehanizme zaštite akcionara i poverilaca.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović je rekao da je predviđeno da će sve banke i štediše deo novca usmeravati u Fond za osiguranje depozita koji garantuje za uloge do 50.000 evra.

Vujović je, obrazlažući set finansijskih zakona koje je podnela Vlada, rekao da se država našla u situaciji da su “Agencija i Fond bili ispražnjeni do poslednjeg dinara stečajem banaka, zaštitom deponenata… Morali smo naknadno da intervenišenomo i potrošili smo
sva sredstva”.

Zato se novim zakonskim rešenjima nudi transparentniji rad i smanjuju troškovi garantovanja depozita.

Poslanici opozicije su kritikovali to što se zakoni donoše po hitnom postupku i požalili se da nisu imali vremena da ih prouče, dok su poslanici vladajuće koalicije pozdravili predložena rešenja.loading...