ZBOG GREŠKE BANKE OTIŠAO U SMRT: Mladić počinio samoubistvo misleći da duguje ogroman novac

Dvadesetogodišnji Aleks Kerns ubio se prošlog juna pogrešno verujući da je izgubio skoro 750.000 USD rizičnom opkladom na Robinhudu, aplikaciju za trgovanje akcijama u kojoj je počeo da trguje kao tinejdžer.

bankomat
pixabay

Njegovi roditelji planiraju da u ponedeljak podnesu tužbu, do koje je prvi put došao CBS Njuz, optužujući Robinhud za nepravdu, nepažnju i nepravednu poslovnu praksu.

Iako je misija kompanije da se založi za malog čoveka i “demokratizuje finansije”, Aleksova majka i otac kažu u tužbi da je Robinhud ciljao na mlade i neiskusne kupce, a zatim ih naterao da se uključe u rizične trgovinske prakse. A kada je tim investitorima bila potrebna pomoć – kao što je to činio i Aleks dan kad je umro – Robinhud nije pružio “značajnu korisničku podršku”, kaže se u tužbi.

– Ne razumem kako su uopšte dozvolili da se to dogodi – rekao je Dan Kerns.

11. juna 2020. dobio je obaveštenje da je u minusu 750.000 dolara, a zatim i zahtev za podmiri bar 170.000 dolara duga. Na mejl upućen kompaniji, stigao je automatski odgovor. Kasnije tog dana Aleks se ubio.

Dan kasnije stigao je i odgovor kompanije da je u pitanju greška i da ne duguje ni dolar.

Aleks je počeo sa sopstvenom ušteđevinom. To je bio “novac bake i dede”, rekao je Dan Kerns, od rođendanskih poklona i gotovine ušteđene od njegovog letačkog spasilačkog posla.

– Svi su rekli da je možda imao ušteđevonu od 5.000 dolara – navodi izvor blizak mladiću.

Ali Dan i Doroti Kerns nisu shvatili da je Robinhud takođe odobrio Aleksu da kupuje i prodaje opcije, rizičan finansijski instrument sa potencijalom za velike gubitke.