ZBOG SLABOSTI DRUŠTVA I NEZADOVOLJSTVA GRAĐANA: Širi se lista rizičnih zanimanja

Doktor
Foter / Medill DC / photo on flickr

Slabo funkcionisanje institucija i opšte nezadovoljstvo građana, smanjuje razliku između tradicionalno rizičnih zanimanja i onih koja to nisu, zbog učestalih napada na medicinare, radnike elektrodistribucije, taksiste...

 

Tokom prošle godine na poslu je napadnuto oko 700 medicinskih radnika, Elektroprivreda Srbije više i ne broji napade na montere koji otkrivaju krađu struje i isključuju je zbog dugova, a listi stresnih zanimanja pridružuju se i šalterski službenici.

Ipak, ovi poslovi nisu opasni po život prema kriterijumima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Zbog sve učestalijih incidenata, rizici će se ponovo procenjivati.

Sam svoj gazda je status sa mnogo prednosti, ali i ozbiljnom manom. Onog ko sam sebe uposli Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ne prepoznaje, samim tim i ne štiti. Vera Božić Trefalt iz Uprave za bezbednost i zdravlja na radu kaže da on sam mora da ima odogovrnost za sebe.

Vučić: Nije nerealno da izbori budu u aprilu

Tako na primer limar ili stolar može, ali ne mora, da nosi zaštitnu opremu. Taksista nema izbora. Na radnom mestu stalno je u opasnosti. To potvrđuje i nedavno ubistvo taksiste u Šapcu.

Bezbedniji bi trebalo da bude radnik koji ima poslodavca jer je njegova dužnost da ga zaštiti. Zbog čestih incidenata, EPS pomaže i policija.

– Nekada su napadali naše montere toplim i hladnim oružjem i oruđem, puštali životinje, sklanjali ili drmali merdevine tokom isključenja, tako da je bilo i povreda i lomova, a i stresnih situacija gde bi ljudi završavali na psihijatriji – kaže Sandra Alagić iz EPS Distribucije.

Ponekad se i sam stres može tretirati kao povreda na radu.

– Neophodno je i da se hitno preduzmu medicinske mere u smislu odlaska, na primer, kod neuropsihijatra. Tada će se dokazivati uzrok, odnosno posledica i veza između napada i samog stresa – rekla je Vera Božić Trefalt.

ZABORAVITE NA AUTOMOBIL: Uskoro ćemo samo OVAKO IĆI NA ADU CIGANLIJU

Učestale napade stručnjaci dovode u vezu sa slabim funkcionisanjem institucija, a građani nezadovoljstvo reflektuju na zaposlene u njima.

– U društvu gde je nepoverenje sve veće, gde su pojedinci sve uplašeniji za svoju egzistenciju, i budućnost, naravno da su te reakcije prenaglašenije i da određena zanimanja koja ne bi trebalo da budu toliko rizična, kao što su zanimanje medicinske sestre ili neka druga, postaju upravo tako rizična budući da na sebe primaju taj, ni krivi ni dužni, često opravdani jed građana – ističe sociolog Dalibor Petrović.

Zbog toga se gubi razlika između tradicionalno rizičnih zanimanja i onih koja to nisu. Opasnosti u rudarskom poslu mogu se predvideti i određenim procedurama izbeći. Ali, rizici koji ne mogu da se planiraju, mnoge poslove danas čine rudarskim.