Zbog snega ne možete na posao?

Vremenska prognoza kaže ... pa , sve vam je jasno kad pogledate kroz prozor.

Neki od vas već su “zaglavili” u gradu, drugi su debelo zakasnili na posao, a postoje i oni koji su požalili što nisu ostali kod kuće.

Naravno, niste vi krivi za vremenske neprilike, ali šta će o vašem kašnjenju ili izostanku s posla misliti poslodavac?

Da li imam pravo na dnevnicu?

Neki poslodavci već imaju plan za ovakve situacije, proverite da li je vaš poslodavac među njima.

Mogu li da predložim alternativu?

Možete predložiti da nadoknadite radno vreme. Osim toga, možete obavestiti poslodavca da ćete posao raditi od kuće. Ako neke zadatke prosto ne možete obavljati van kancelarije, morate zamoliti neke kolege da vam priskoče u pomoć. Pošaljite im imejl s detaljnim uputstvima. Vodite računa da kolege možda nisu upućeni u posao koji radite, stoga nastojite da ih što manje opteretite i detaljno objasnite sve korake u zadatku.

Ako poslodavac insistira na vašem dolasku, a vama to podrazumeva veće troškove , možete ga pitati da li postoji mogućnost da vam nadoknadi trošak putovanja. Poslodavac na to, naravno, ne mora da pristane.

Može li me poslodavac naterati da uzmem godišnji (za taj jedan dan)?

Da. Poslodavac uopšteno radnike može poslati na godišnji odmor čak i onda kada zaposleni ne želi da iskoristi to pravo.

Može li poslodavac da me natera da uzmem neplaćeno odsustvo ?

Kratko i jasno, ne.

Postoje li sankcije ako ne dođem?

Ukoliko poslodavca niste obavestili da nećete doći, moguće je da ćete snositi posledice. Na primer, ako su sve vaše kolege došle na posao, logično je pitanje zašto samo vi niste bili u mogućnosti? Postoji mogućnost da vam taj dan ne bude plaćana dnevnica.

Šta ako je poslodavac odlučio da danas neće raditi?

U takvoj situaciji imate pravo na svoju dnevnicu i poslodavac od vas ne može tražiti da iskoristite svoj godišnji odmor i slično.

Iz svega ovoga vidljivo je da standardni obrazac ne postoji. Najbolji je pristup uvek pozvati poslodavca (pre početka radnog vremena) i da ga obavestite o nemogućnosti dolaska na posao kao i da ponudite alternativu (rad od kuće ili da ćete ‘odraditi’ današnji dan u toku nedelje (prekovremeni sati npr. ).

Bilo kako bilo, takođe ne bi trebalo ni da dovodite sebe u situaciju da putujete kada vladaju veoma nepovoljni i opasni vremenski uslovi.