ŽELITE POSAO IZ SNOVA? Šest koraka vas dele do željenog cilja

Najpre bi trebalo upoznati sebe.

Posao
Pixabay.com

Ako želite da otkrijete svoje idealno zanimanje, uradite profesionalnu orijentaciju, a za početak napravite samoprocenu sopstvenih vrednosti, interesa i sposobnosti.

1. Ispitajte svoje vrednosti – jasan i iskren uvid u sopstvene vrednosti omogućiće vam bolji izbor zanimanja i konačnog posla. Zapitajte se što u stvari želite od svoje karijere. Dobru platu? Izazovan posao? Mogućnost napredovanja i dodatnog obrazovanja? Dodatno zdravstveno ili penzijsko osiguranje? Stabilnu i sigurnu kompaniju?

2. Istražite svoja interesovanja – šta je zajedničko poslovima koje biste rado obavljali? U čemu istinski uživate i šta vas ispunjava? Razmislite o svim poslovima i aktivnostima koje vas zanimaju, popišite ih, svrstajte u srodne grupe i ustanovite dominantne interese.

3. Procenite svoje sposobnosti – izraženost pojedinih sposobnosti odrediće uspeh koji možete dostići u određenom poslu. Iskreno procenite svoje sposobnosti, na primer verbalne ili muzičke, i uporedite ih s drugima, npr. sa poznanicima, kolegama…

4. Posavetujte se sa drugima – iskrena i objektivna procena samog sebe izuzetno je teška, katkad i nemoguća, zato je dobro konsultovati se sa poznanicima, porodicom i prijateljima, ljudima koji vas dobro poznaju. Takođe, možete potražiti i pomoć stručnjaka koji se bave profesionalnom orijentacijom.

5. Svakodnevno se razvijajte i ulažite u sebe – razmislite o mogućnosti sticanja novih ili unapređenja postojećih znanja i veština koje bi vam mogle pomoći da proširite znanja i mogućnosti (npr. strani jezici, rad na računaru, komunikacijske, prodajne veštine i sl.).

6. Razmislite o mogućnostima – ako ste se, na primer, odlučili za promenu zanimanja, upišite postdiplomske studije na drugom fakultetu, odlučite se za doškolovavanje, seminare i druge kurseve kojima možete nadograditi osnovna znanja, preporučuje portal Manager.ba.loading...