Želite slobodan dan, a ne znate kako da ubedite šefa da vas pusti? NE KORISTITE OVE IZGOVORE!

Tuga
Freedigitalphotos.net/pakorn

Kada hoćete slobodan dan, navedite pravi razlog bez detalja i snishodljivosti, a svakako preskošite ovakve "bisere" od opravdanja :D

 

Zdravo šefe. Ne mogu da dođem na posao danas. Pojeo sam hranu za mačke umesto tunjevine i sada sam na smrt bolestan”  

Iako zvuči kao potpuna budalaština ovo je jedan od izgovora kojim se ove godine stvarno pravdao zaposleni svome šefu, piše Biznis Insajder. 

Nedavno je sprovedena anketa na sajtu CareerBuilder u kojoj je učestvovalo 2600 poslodavaca i 3100 zaposlenih. Rezultat ankete je pokazao da je 35 odsto zaposlenih u poslednjih godinu dana izbegavalo da dođe na posao pod izgovorom da im nije dobro iako su se savršeno osećali. 

Neki jednostavno: “nisu imali želju da odu”, dok su drugi kazali da su “želeli dan za relaksaciju” ili im je jednostavno “trebalo da se naspavaju”. Nekoliko njih je “hvatalo krivine” kako bi sredili lične poslove ili sačekali pošiljke.

U nekim kompanijama zaposleni ne smeju da se obrate poslodavcima kada im treba slobodan dan kako bi rešili lične probleme, pa se okreću smišljanju izgovora kako bi sebi taj dan obezbedili – kaže Rozmari Hafner koja je potpredsednica odeljenja za ljudske resurse CareerBuilder korporacije.

– Što je fleksibilnije radno okruženje, kominikacija među svim zaposlenima je otvorenija i iskrenija, tako da zaposleni imaju manju potrebu da lažu svoje poslodavce – dodaje ona.

Izgovori poslodavcu ne moraju uvek da budu i lažni, ali složićete se uvek zazvuče malo sumljivo. Stoga je možda najbolje da poslušate Hafnerovu i da prema poslodavcu pristupite otvoreno bez predubeđenja da će praviti probleme i da budete iskreni.

Mnogi poslodavci mnogo više blagonaklono gledaju na probleme sa zdravljem nego na potrebe zaposlenih da obogate svoj lični život hobijima ili nekakvim drugim sitnijim stvarima koje im izgledaju kao hirovi i stvari koje se na brzinu mogu rešiti i iz kancelarije na poslu – dodaje Hafner.

Istraživanje pokazuje da 67 odsto poslodavaca posumlja u naveden razlog zbog koga zaposleni ne može da bude na poslu, 33 odsto proverava istinitost obrazloženja, a 22 % odmah izgovor oceni kao laž i otpusti zaposlenog.

Ako se odlučite ipak da lažete, koristeći se makar belim lažima. Svakako nemojte koristiti neki od ovih izgovora:

– Jedan zaposleni je odsustvovao sa posla jer je nosio kovčeg na sahrani ljubimca rođaka njegove žene.

– Jednome je ozon iz vazduha spljoštio gume na automobilu pa nije imao čime da dođe na posao.

– Jedna žena je izjavila da je ekspres lonac eksplodirao i na smrt preplašio njenu sestru pa je morala da ostane kod kuće da je pazi.

– Jedna zaposlena je morala da ostane kod kuće jer je bila pod prismotrom policije.

– Jedan od ispitanika je kao razlog nedolaženja na posao naveo svedočenje na sudu protiv komšije narko-dilera, posle čega ga je njegov saradnik napao i mučio.