Običan pijačni dan pretvara se u noćnu moru, kako prodavaca, tako i mušterija, jer para nema.

Radni dan je, rano jutro, sezona slava u jeku, a pijaca prazna. To je sve češći prizor, naročito u poslednjih par meseci kada cene proizvoda skaču, dok plate i penzije opadaju, ili u najboljem slučaju stagniraju.

Ljudi šetaju između tezgi praznih kesa, što je nesumnjivo posledica praznih novčanika, dok prodavci svaki slučajni kontakt očima koriste kako bi makar pokušali da namame koju mušteriju.

– Koliko vam je kupus? – pita jedna baka.

Odgovor prodavca je, sudeći po reakciji, ne čudi.

– Sto dinara, za vas može i osamdeset – govori Leskovčanin okružen paprikama, domaćim ajvarom, kupusom i pasuljem, već šireći kesu, usput dodajući da jeftinije neće naći.

Baka ne naseda, te gunđajući odlazi. Ona možda i nije iznenađena cenom, ali mi jesmo, pa pitamo prodavca kako mu ide prodaja:

– Ide očajno, kako kupus, tako i sve ostalo. Vidite i sami, pijaca je prazna, a mušterija ni za lek – širi ruke Leskovčanin, dok pogledom šara po pijaci ne bi li uspeo da namami nekoga.

Kupus je, kako nam je objasnio samo jedna od namirnica koja je postala san za većinu sa prosečnom platom:

– Loša je godina. Vreme nam je uništilo useve, njive su prepune blata – kaže nam prodavac, dodajući da je cena porasla i zbog toga što ga u jednom trenutku nije ni bilo dovoljno na tržištu, a nakupci su većinu toga pokupovali već na njivama.

Mušterije obilaze, zagledaju, ali se za novčanik ne hvataju:

– Muka me uhvati kad krenem na pijacu. Pogledajte, kilo oraha košta 1.200 dinara, a ide mi slava. Svake godine trpeza nam je sve bednija. Kako nam ide, sledeće godine nećemo ništa ni slaviti. Odakle? Muž ne radi, meni je plata smanjena, a treba spremiti dete za školu – očajna je Beograđanka, dodajući da je prošle godine u ovo vreme sve na pijaci bilo znatno jeftinije.

Odlazimo praznih ruku, kao i većina mušterija. Očaj se vidi i na licu prodavaca, spremnih da debelo snize cene kada vide da cenkanje “na sitno” ne pomaže, ali i tada se retko ko uhvati za novčanik.

Sudeći po prometu, 2014. se završila mršavom trpezom, a prema rečima premijera Aleksandra Vučića, ni ovoj se ne vredi radovati:

– 2015. godina će biti teška, iako nešto lakša od ove godine, ali pravi rezultati reformi će se videti tek 2016. godine – rekao je premijer krajem decembra u emisiji “Upitnik”.loading...