ŽIVOTNA PRIČA MAGA KINESKOG INTERNETA: Kako je NAJBOGATIJI AZIJAT pobedio BAKSUZ koji ga je pratio!

Džek Ma
Wikipedia

Najpre je preuzeo zapadnjačko ime Džek, a potom se posvetio gradnji imperije.

 

Ma Jun je rođen u Hangdžou u Kini. Još u detinjstvu počeo je da vežba engleski jezik tako što je pričao sa turistima u hotelu koji je udaljen 40 minuta biciklom od njegove kuće. On bi ih besplatno vodio po gradu i tako poboljšavao znanje engleskog. Sa jednim od stranaca postao je prijatelj i nastavili su da se dopisuju. Baš taj čovek nagovorio je Juna da preuzme nadimak Džek jer je lakši za pamćenje i izgovaranje od njegovog imena. Džek Ma je 1988. godine diplomirao engleski jezik.

MISLIO JE DA NIKAD NEĆE DOBITI POSAO

Džek se posle studija prijavio za 30 različitih poslova i ni na jednoj poziciji nije bio primljen, a čak ga je i Harvard odbio 10 puta.

Tražio sam posao u policiji i rekli su da nisam dovoljno dobar. Onda sam otišao u KFC kad su došli u moj grad. Dvadeset četvoro ljudi se prijavilo za posao, primljeno je 23, ja nisam – rekao je Džek u jednom intervjuu.

KOLO SREĆE SE OKREĆE

Kada je 1995. godine bio u poseti Americi, prijatelji su mu pokazali Internet. Prva reč koju je pretražio bila je “pivo”. Iako je pronašao pregršt informacija o pivu iz bezbroj zemalja, nije uspeo da nađe ništa o kineskim brendovima piva. Potom je pokušao da nađe opšte informacije o svojoj zemlji i – nije uspeo.

Zajedno sa prijatelje napravio je “ružan” sajt o Kini. Svega tri sata kasnije dobio je nekoliko poruka od Kineza koji su hteli da znaju više o njemu. Tada je Džek Ma shvatio da Internet može mnogo toga da ponudi. U aprilu 1995. godine supruga, prijatelj i on uzeli su kredit od 20.000 dolara i pokrenuli prvu kompaniju koja se bavila kreiranjem Internet prezentacija za kompanije. Kroz tri godine uspeo je da zaradi 800.000 dolara.

Danas je Džek Ma najbogatiji Azijat, osnivač i direktor “Alibaba Group Holding ltd”, a njegova imperija procenjena je na 28,5 milijardi dolara.

Može se reći da se Džek uspešno izborio sa baksuzom koji ga je pratio.