Životna računica: Kako sa prosečnom platom u Srbiji nahraniti četvoročlanu porodicu?

Korpa Supermarket Radnja
Foter/ Håkan Dahlström / photo on flickr

Troše li građani samo na hranu ili imaju i za druge stvari? Da li je teletina luksuz ili je to posle poskupljenja postalo i svinjsko meso? Građani kažu da za hranu imaju - iako prema poslednjim zvaničnim podacima prosečna potrošačka korpa u Srbiji za maj iznosi nešto više od 67.000 dinara. Statistika kaže da Nišlije za nju moraju da izdvoje 63 odsto prosečne plate i to su podaci koji se odnose na tročlanu porodicu.

 

Iako Nišlije imaju manja primanja u odnosu na ostale velike gradove u Srbiji, na pijaci se kupuje i paradajz koji ide i do 100 dinara, ali i nedavno poskupelo svinjsko meso. Za hranu kažu uvek ima.

Ministarstvo: Stabilizacija cene mesa u narednim danima

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Vesna Kovač kaže za RTS da nema razloga za poskupljenje šećera i da je trenutna nestašica nastala zbog remonta šećerane.

Očekuje da će se u narednih par dana stabilizovati cena mesa, kao i da će inflacija ove godine biti nešto niža od planiranih 3,5 posto.

Ukoliko dođe do poremećaja u snabdevenosti ili enormnog povećanja cena, država će intervenisati iz robnih rezervi ili merama za olakšanje uvoza, kaže Kovačeva. 

U gradu u kome živi više od 30.000 nezaposlenih sve više ljudi se oblači u sekond-hend radnjama. Ipak, deci uspevaju da kupe luksuzne patike, ali je za mnoge porodice u Nišu teleće meso i dalje luksuz.

Nišlije su sa junskom zaradom od nešto više od 42.000 bile ispod republičkog proseka, ipak više u odnosu na Gadžin Han u kome se prosečno zarađuje 26.000 dinara ali dvostruko manje od beogradske opštine Surčin gde je prosečna zarada 83.000 dinara.

– To znači da prosečni Nišlija treba da izdvoji 1,6 prosečnih neto zarada da bi pribavio prosečnu potrošačku korpu. Drugačije, 80 posto neto zarade troši na potrošnju minimalne potršačke korpe – kaže Zorana Kostić sa Ekonomskog fakulteta u Nišu.

Jovan Jovanović iz Udruženja potrošača “Forum” kaže da je zvanična potrošačka korpa nerealna, pre svega zato što se računa za tročlanu porodicu.

– Ako bi to bilo obračunato za četvoročlanu porodicu, što je približnije i realnije situaciji u Srbiji, onda bi cena prosečne potrošačke korpe bilo oko 90.000 dinara – ocenjuje Jovanović.

U prosečnoj korpi za maj od 67.000 dinara nema poskupljenja svinjskog mesa, dok se u niškim mesarama, kažu, to oseća jer se kupuje i do 30 posto manje.loading...