Zorana Mihajlović: Direktna šteta od poplava 600 miliona evra

Ona je precizirala da je direktna šteta na infrastrukturi, putevima, železnici i u energetskom sektoru 309 miliona evra i dodala da su lokalne samouprave, bez Obrenovca, prijavile štetu od 300 miliona evra. Procena štete u Obrenovcu bi trebalo da se zna do kraja juna, rekla je Mihajlovićeva, ističući da se očekuje da šteta neće biti mala.

Direktna šteta od poplava u Srbiji procenjena je na 600 miliona evra, a indirektna na dve milijarde evra, izjavila je danas srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović na otvaranju skup „Novi modeli stanovanja za ugrožene u poplavama”.

On je objasnila da se indirektna šteta odnosi na gubitak u proizvodnji, uticaj na životnu sredinu, na bruto domaći proizvod, na troškove sanacije, uvoz struje i uglja, kao i dodatna socijalna davanja.

Rekla je i da je do sada procenjeno da je od 800 do 1.200 kuća potpuno porušeno, napominjući da još nema preciznog broja kuća koje su porusene ili oštećene.

Kuće koje su u potpunosti porušene Srbija mora da izgradi do jeseni, kako bi ljudi imali gde da stanuju, rekla je Mihajlovićeva, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da se u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom radi na planovima tri vrste tipskih kuća površine od 60, 80 i 100 kvadratnih metara koje će biti izgrađeni za one koji su izgubili domove.

Napominjići da je prioritet vlade saniranje i izgradnja infrastrukture i izgradnja kuća za stanovanje, Mihajlovićeva je istakla da se više nikada neće desiti da se u Srbiji gradi u

isušenim koritima reka i na klizištima.

Ona je navela da će njeno ministarstvo raditi na poboljšanju saradnje sa fakultetima u oblasti građevinarstva i saobraćaja, kako se ne bi ponavljale greške u gradnji koje su se dešavale.

Mihajlovićeva je kazala i da je na sasatancima sa svim međunarodnim otganizacijama poput Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke razgovarano o načinu na koji može da se preventivno deluje kako bi štete od elementarih nepogoda bile minimalne.

Na trodnevnom stručnom skupu, koji su inicirali studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, trebalo bi da se razmotre načini na koje će se obnoviti objekti porušeni u poplavama.

Danas će se održavati predavanja, pored ostalog, o sanaciji objekata, planiranju gradnje u skladu s klimatskim promenama, mogućnostima za dobijanje novca iz EU i UN fondova, dok su za sutra i prekosutra predviđene radionice za studente.