Zvanični izveštaj: Šteta od poplava 810 miliona, gubici 662 miliona evra

Direktna šteta nastala usled katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile Srbiji iznosil 810,1 miliona evra, dok gubici iznose 661,9 miliona evra, pokazao je zvanični izveštaj o proceni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije.

On će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

Izveštaj je pokazao da je ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde evra. Dve trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gde su procenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi evra.

Prema izveštaju, samo šteta na proizvodnom sektoru procenjena je na pola milijarde, a gubici na 569,4 miliona. Od toga, najveći šteta i gubici procenjeni su u poljoprivredi – 107,9 miliona, odnosno 120,1 milion evra. Sledi trgovina, gde je procena štete 169,6 miliona, a gubitaka 55,2 miliona evra.

Procenjena šteta i gubici u socijalnim sektorima, koji obuhvataju stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i kulturu je 34,6 miliona evra, odnosno 7,1 milion evra. Šteta na objektima za stanovanje iznosi 227,3 miliona evra, dok su gubici po istom osnovu i 3,7 miliona. U zdravstvu je šteta procenjena na tri miliona, a gubici na 2,7 miliona evra.

Efekti poplava na infrastrukturnom sektoru, koji obuhvata saobraćaj, komunikacije i vodosnabdevanje, procenjeni su na 192,1 miliona evra, od čega na štetu odlazi 117,3 miliona, a na gubitke 74,8 miliona evra.

Najveća stavka u ovom sektoru je saobraćaj, sa procenjenom štetom od 96 miliona i gubicima od 70,4 miliona evra. Kada je reč o pitanjima poput životne sredine, upravljanja, procenjena šteta iznosi 17,2 miliona, a gubici 10,6 miliona evra.

Potpredsednca Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da će izveštaj biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu i da će to biti prilika da svi zainteresovani pomognu.

– Već imamo donatore i u ova dva meseca, i donatorskog novca. Tu je sasvim sigurno i novac iz kredita koji će se prebaciti na hitnije projekte za putnu i železničku infastrukturu – rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavljuje da će oštećene i srušene kuće gradjana biti izgrađene ili popravljene do jeseni, odnosno zime, kao i putevi na poplavljenom području.

– Građani treba da znaju da je Vlada tu za njih i da će da učiniti sve da svako ima svoju kuću, ili da dobije sredstva da je popravi. Deca će krenuti na vreme u školu, domovi zdravlja će biti popravljeni. To je naš zadatak – poručila je Mihajlovićeva.