Beograd koga više nema: NA MESTU TERAZIJSKE ČESME nekada se nalazilo nešto POTPUNO DRUGO

Terazijska česma
Dnevno.rs/Petar Marković

Terazijska česma danas je jedan od najpoznatijih simbola Beograda pored kojeg prestoničani i njihovi gosti svakodnevno prolaze. Ipak, dugi niz godina, na njenom mestu, stajalo je nešto potpuno drugo!

 

Terazijska česma danas se nalazi na istoimenom trgu, ispred hotela „Moskva“. Podignuta je 1860. godine po nalogu kneza Miloša, čime je obeležen njegov povratak na presto.

Međutim, kada je prvobitno postavljena, Terazijska česma se uopšte nije nalazila na tom mestu! Pola veka česma je stajala nasred Terazija, na mestu gde je danas kolovozna traka, i malo više ukoso, prema hotelu “Balkan“.

Tu se nekada se nalazio veliki rezervoar za vodu u obliku kule koji je postojao još iz vremena kada je Beograd bio tek nešto više od mahale. Naime, Turci su, uvodeći vodu u varoš, duž trase kojom se pružao vodovod, zidali kule na koje su vodovodnim cevima vodu podizali na viši nivo, da bi ona dobila veći skok za svoj dalji tok. Reč je bila o velikim objektima koji su, prema zapisima, bili viši od svih okolnih zgrada koje su u to vreme postojale u ovom delu Beograda.

 

Takve kule su se osim na Terazijama nalazile i kod “Ruskog cara” i na mestu gde je danas zatvorena kafana “Grčka kraljica”. Od te tri kule najveća je bila ona na Terazijama, a upravo ona je verovatno i “kumovala” čitavom kraju pošto su Turci te rezervoare zvali terazije za vodu.

Godine 1860. vodovodna kula je uklonjena i na njenom mestu je postavljena Terazijska česma. Kasnije je, tokom prve rekonstrukcije trga, 1911. godine demontirana i preneta u portu Topčiderske crkve. Kada je, 64 godina kasnije, 1975. vraćena na Terazije, trg je već dobio izgled sličan današnjem, pa je Terazilska česma postavljena ispred platoa hotela „Moskva“ gde se i danas nalazi.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!