BAROK IH ODUŠEVIO: Muzej u Kanzas Sitiju imao je veoma neobične posetioce (VIDEO)

Pingvini iz zoološkog vrta u Kanzas Sitiju nedavno su bili u prilici da obiđu obližnji Muzej umetnosti „Nelson-Etkins“. Svi su bili zatečeni sa kakvom pažnjom su lutajući hodnicima posmatrali barokna i impresionistička remek-dela.

printscreen

Ideja da se pingvini dovedu u Muzej zapravo je trebalo da bude prvoaprilska šala. Direktor Muzeja umetnosti „Nelson-Etkins“, Džulijan Zagazigotija pozvao je 1. aprila direktora zoološkog vrta u Kanzas Sitiju da se raspita kakvi su njihovi planovi za ponovno otvaranje za posetioce.

U Kanzas Sitiju svi dosta blisko sarađujemo, posebno kulturne institucije i neprofitne organizacije. Zvao sam da vidim šta se dešava i kada planiraju da ponovo otvore vrt za posetioce. Tada sam u šali rekao i ‘Mogli biste da donesete svoje pingvine da malo posete Muzej?‘” -objašnjava Zagazigotija za Insajder.

Umesto da se nasmeje, direktor zoološkog vrta je odmah prihvatio ponudu i osoblje Muzeja i zoološkog vrta su prionuli na posao planiranja posete. Osnovni zadatak je bio kako osigurati bezbednost pingvina, ali i umetničkih dela.

Zaposleni iz zoološkog vrta pažljivo su pratili svaki korak pingvina koji su sa velikom pažnjom posmatrali izložena remek-dela. Direktor Muzeja kaže da su se ponašali isto kao i obični posetioci. Hodali su hodnicima i razgledali slike.

Kažu da je prosečan raspon pažnje kod ljudi od 8 do 10 sekundi kada su u poseti velikim muzejima i mislim da su pingvini bili u tom proseku. Bili su antropomorfniji nego što sam očekivao od njih – dodaje direktor.

Pošto su pingvini u Kanzas Siti stigli iz Perua, Zagazagotija je sa njima razgovarao na španskom. Svi su očekivali da će se pingvinima najviše dopasti Moneovi Lokvanji, međutim, oni su pokazali veće interesovanje za barokno slikarstvo.

Video-snimak o poseti pingvina Muzeju umetnosti „Nelson-Etkins“ koji je objavljen na Jutjubu ubrzo je prikupio stotinu hiljada pregleda.