HIT PISMO na internetu: ŠKOLE SU NEKADA bile APSOLUTNO GROZNE, deci je sada MNOGO BOLJE

Škola
Dnevno.rs/Kolaž

Često čujemo priče kako je obrazovni sistem u Srbiji veoma loš. Nastavnici se žale da su im ruke vezane pred decom, a o tome svedoči i šala sa listom situacija koje se často događaju u školskom uzrastu. Ova šala je poslednjih nekoliko dana obišla društvene mreže.

 

Ove situacije ne predstavljaju ništa neobično, ali neobične su reakcije na te situacije. Autor ove šale naveo je različite reakcije 1982. godine i 2015. godine na neke od tipičnih dečijih situacija. Pogledajte i procenite sami koliko u ovoj šali ima istine…

Situacija 1

Petar i Marko su se potukli u školi.

1982: Okruže ih druga deca. Petar pobedi. Jedan drugome stegnu ruke i postanu najbolji prijatelji.

2015: Direktor škole pozove policiju koja sasluša oba dečaka i njihove roditelje. Oba dečaka, zajedno s roditeljima moraju čitavu godinu da posećuju program za sprečavanje nasilja.

Situacija 2

Roman je nemiran u razredu i ometa druge učenike.
 
1982: Učiteljica ga pošalje kod direktora i direktor oštro odreaguje. Roman se nakon toga vrati u razred gde je miran najmanje sedam dana i ne ometa nastavu. Nakon toga se lekcija ponavlja. Kroz nekoliko godina postane pametniji, umiri se i postane vredan čovek.

2015: Romana pošalju školskom psihologu koja ga uputi dalje kod psihijatra a ovaj mu da tablete za smirenje. Roman dobije potvrdu da je dete s posebnim potrebama. Romanovi roditelji počnu dobijati dodatak za dijete sa posebnim potrebama. Postaje bolesnik tako da godinama posećuje psihijatrijske ustanove.

Situacija 3

Matiju boli glava i nosi nekoliko aspirina u školu.

1982: Od učiteljice dobije čašu vode da može popiti tablete.

2015: Učiteljica obavest školskog psihologa da Matija uzima nekakve tablete, ova obavesti direktora koji pozove policiju. Policija ga sasluša zbog mogućeg posedovanja droge. U njegovoj kući naprave raciju. Nakon toga se još dugo govori da se Matija “sigurno drogira” i da je “narkoman”.

Situacija 4:

Neoprezno se igrajući loptom, mali Ivan razbije komšijama prozor. Zbog toga ga njegov otac presavije preko kolena i kaišem mu “nacrta” nekoliko linija po goloj zadnjici.

1982: Ivan postane pažljiviji u igri. Izraste u normalnog dečaka, završi škole i postane uspešan u svom zanimanju.

2015: Ivanovog oca zatvore zbog zlostavljanja deteta. Ivana daju u hraniteljsku porodicu, a vremenom postane član lokalne bande maloletnih delinkvenata. Psiholog uveri Ivanovu sestru da je i ona morala biti zlostavljana tako da njihov otac tri godine provede u zatvoru.
 

Situacija 5

Mirko napuni konzervu barutom koji je izvadio iz nekoliko petardi i tom napravom raznese mravinjak.
 

1982: Mravi izgrade novi mravinjak

2015: Zbog eksplozije pozovu policiju, vojsku i specijalne jedinice. Mirka osumnjiče za teroristički akt. Služba državne sigurnosti se pridruži istrazi i počne detaljno istraživati njegove roditelje, zaplene im kompjutere a ostalu decu privremeno stave u sigurne kuće. Mirkov je otac na listi mogućih državnih neprijatelja.
 

Situacija 6

Tokom igre Jelena padne i ogrebe kolena. Dok plače priđe joj učitelj, obriše joj kolena, zagrli je i pomiluje kako bi je utešio.
 
1982: Jeleni je odmah bolje i ubrzo nastavi s igrom.
 
2015: Učitelja optuže za nepoštovanje detetovog prava na lični integritet i neprimereno dodirivanje maloletne osobe. Pojavi se sumnja da je pedofil. Saslušaju se i druga deca da bi se utvrdilo nije li i njih neprimereno dodirivao. Privremeno ga suspenduju do okončanja istrage. Nakon višegodišnjeg postupka, osude ga uslovno. Nakon neuspešnih žalbi slučaj završi na evropskom sudu. Jeleni kao žrtvi zlostavljanja predlože da redovno posećuje psihoterapeuta.