PRIVILEGIJE BIVŠIH PREDSEDNIKA SRBIJE: Imaju pravo na vozača, kancelariju, diplomatski pasoš…

Predsedništvo
Wikipedia.org

Bivši predsednici nakon isteka mandata uživaju u određenim privilegijama, od kojih neke traju samo šest meseci do godinu dana po isteku mandata, dok se druge mogu odužiti i na više godina, pa i decenija.

 

Primera radi, bivši predsednik šest meseci nakon završetka mandata prima punu predsedničku platu, a taj period može, na zahtev, da se produži i na godinu dana.

Nakon toga, bivši predsednik će sve do penzije dobijati 80 odsto plate, ako ne nađe posao. Ako ga nađe, a plata bude manja od 80 odsto predsedničke, država će mu nadoknaditi manjak. Isto važi i za penziju.

MISTERIJA MATIČNOG BROJA: Poslednjih 6 cifara JMBG-a otkrivaju o vama više nego što mislite

Takođe, po Zakonu o predsedniku, pravo na počasni naziv “bivši predsednik Republike” imaju svi predsednici Srbije birani od 9. decembra 1990. godine, odnosno od održavanja prvih višestranačkih izbora, kao i predsednici Savezne Republike Jugoslavije i državne zajednice Srbija i Crna Gora koji su bili iz Srbije.

Zakonom je, između ostalog i propisano i da tri meseca nakon isteka mandata, bivši predsednik može da se vrati na rad kod poslodavca kod koga mu miruje radni odnos zbog toga što je izabran na funkciju.

Najbolji i najgori zdravstveni sistemi Evrope: Da li znate na kom mestu je Srbija?

Privilegije bivših predsednika:

– počasni naziv “bivši predsednik Republike”
– pravo na 80 odsto predsedničke plate dok se ne zaposli ili ne ode u penziju
– pravo da se vrati na posao koji je radio pre nego što je izabran na funkciju, u roku od tri meseca
– pravo na kancelariju, savetnika, sekretara onoliko koliko mu je trajao mandat
– službeni automobil sa vozačem onoliko koliko mu je trajao mandat
– obezbeđenje godinu dana po isteku mandata ili duže ako je potrebno
– diplomatski pasoš
– pristup arhivama iz vremena dok je bio na toj funkciji

Prema sopstvenim rečima, bivši najviši državni funkcioneri neke privilegije uopšte ne koriste. Tako Boris Tadić kaže da je tražio samo kancelariju, dok Zoran Lilić tvrdi da od privilegija koje ima kao bivši šef države ne koristi gotovo ništa.

Milan Milutinović mesečno prima razliku između iznosa penzije i naknade 80 odsto predsedničke plate, a ona je pre nekoliko godina iznosila 22.000 dinara.

– Koristio sam neke privilegije – potvrdio je Milutinović za Blic.