Vojni analitičar: Atmosfera iz Makedonije MOŽE DA SE PRENESE DO SRBIJE

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da atmosfera konflikta iz Makedonije može da se prenese u delove zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju i ukazao da je najveći problem što nije sigurno da li je naša zemlja dovoljno jaka da se sa takvim izazovom izbori.

 

– Atmosfera konfikta iz Makedonije može da stvori u delovima zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Atmosfera u kojoj bismo mogli da zamislimo reaktiviranje već postojećih kriza. Raška oblast, jug Srbije moraju biti prostori koje bezbednosne strukture moraju pažljivo posmatrati – kazao je Radić za agenciju Beta.

On je istakao da sadašnja vlast drastičnije nego prethodne pribegava samo dnevno-političkoj upotrebi ili zloupotrebi sistema bezbednosti i da im nedostaje znanje i sposobnost da shvati sa čime taj sistem može da se suoči.

– To predstavlja najveći problem. Ne toliko šta neko drugi može da učini protiv bezbednosti Srbije, nego da li smo mi dovoljno jaki da naš sistem odoli eventualnom izazovu – naveo je vojni analitičar.

Radić je i dodao da sa albanske strane postoji očigledan pritisak da se ostvare nacionalni ciljevi, što predstavlja situaciju koja uz malo nesmotrenih poteza može da dovede do ozbiljnih bezbednosnih posledica, jer su svi konflikti nasleđeni iz prošlosti na Balkanu “samo gurnuti pod tepih”.

Tri policajca podlegla su povredama zadobijenim jutros u Kumanovu u sukobu s grupom naoružanih ljudi za koju Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je došla iz neimenovane susedne zemlje.

Grupa je imala za cilj napad na strateške objekte u Kumanovu, gde se i dalje čuju detonacije i rafalna pucnjava.

Helikopteri nadleću Kumanovo, policijski transporteri su od jutros na gradskim ulicama, a zapaljene su tri kuće. Prema izveštajima makedonskih medija čije su ekipe na terenu, u toku je pretres kuća sa ciljem da se otkriju članovi grupe koja, prema nezvaničnim podacima, ima od 50 do 80 dobro naoružanih članova.

Albanska partija Demokratska unija za integraciju (DUI), koja čini vladajuću koaliciju na republičkom nivou sa VMRO DPMNE, apelovala je na građane da sačuvaju hladnokrvnost i da ne podležu bilo kakvim provokacijama.

– DUI smatra da su današnji događaji u Kumanovu, ali i oni prethodni u Gošincu (gde je napadnuta policijska karaula), eksplozija ispred sedišta DUI, kao i drugi, u potpunosti suprodstavljena strateškom opredeljenju albanskog naroda kako u Makedoniji tako i na Kosovu, u Albaniji i u Preševskoj dolini – navodi se u saopštenju koje je prosleđeno medijima.

DUI je apelovala na građane Kumanova, posebno iz naselja gde traju sukobi, da ostanu mirni i da ne podležu raznim dezinformacijama, a MUP je pozvala da “postupa sa potpunom odgovornošću prema osetljivosti bezbednosne i političke situacije”.

Zbog sukoba u Kumanovu zatvoren je za saobraćaj i autoput prema granici sa Srbijom, a vozila se preusmeravaju alternativnim pravcima.

Kumanovo je višenacionalni grad u kome pored Makedonaca živi i veliki broj Albanaca i Srba a graniči se sa Srbijom kod opštine Preševo.