Usvojen je Zakon o ravnopravnosti žena i muškarca i donosi SJAJNE izmene: EVO ŠTA SVE PREDVIĐA!

Posao
Pixabay.com

Poslodavci ubuduće neće smeti da prilikom zapošljavanja žene pitaju kada planiraju da se porode ili da od njih traže da im uz radnu biografiju dostave i svoje fotografije, a trudnice neće moći da izgube posao samo zato što će postati majke.

 

Ovo predviđa Zakon o ravnopravnosti žena i muškaraca, koji je juče usvojen na sednici Vlade.

ODLUKA KOJA JE RAZBESNELA RODITELJE: Deci u Srbiji zabranjeno da nose hranu u školu?

Zahvaljujući zakonu slobodno možemo da kažemo da oba pola sada imaju potpuno ravnopravan položaj u svim segmentima našeg društva – rekla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i dodala:

– Ovim zakonom, na kome smo radili više od godinu dana, stvorene su potpuno jednake šanse za ekonomski razvoj i žena i muškaraca u Srbiji.

Ona je još istakla i da „zakon propisuje ravnopravno učešće žena i muškaraca u upravljačkim i nadzornim telima za obrazovanje, nauku, kulturu, informisanje i sport“.

SRPSKI PILOT ‘UČINIO NEMOGUĆE’: Kako je HEROJ iz Beograda uspeo da spase putnike NAJGOREG ishoda?

– Takođe, i u međunarodnim telima (OEBS, Savet Evrope, regionalne institucije) biće identičan broj muškaraca i žena. Posle usvajanja zakona, mnogo više pažnje davaće se prevenciji nasilja nad ženama. Posebna zaštita predviđena je za žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane roditelje i žrtve nasilja – kazala je ona.