BEOGRAD BLOKIRAN: Zatvara se CENTAR GRADA, nekim ulicama neće moći ni PEŠKE, ove linije GSP-a su IZMENJENE

Autobus
Dnevno.rs/Petar Marković

Beograđani, ako planirate danas u širi centar grada, dobro proučite uputstva i naoružajte se strpljenjem jer će skoro tokom celog dana veliki broj ulica biti zatvoren za saobraćaj, neke od njih nedostupne čak i za pešake, a zbog Parade ponosa i trke BGD 10K, javni gradski prevoz će pretrpeti velike promene. I sve to uz već postojeće probleme sa radovima oko Slavije, na Brankovom mostu, u Bulevaru oslobođenja, Ruzveltovoj, Mije Kovačevića...

 

Parada ponosa

 
Sve nadležne službe su prethodnih dana sve podatke o “Paradi ponosa” držale u strogoj tajnosti, pa potpuno neočekivano građani nisu zvanično obavešteni o ulicama koje će biti zatvorene za saobraćaj, ali ni onima u kojima ni pešaci neće moći da se kreću, baš kao ni o tačnim promenama linija gradskog prevoza.

Ipak, na osnovu informacija organizatora, može se očekivati da već od 10 sati bude stvorena “bezbedna zona” u koju će ulaz kontrolisati značajne policijske snage. Ona će se prostirati na jednoj strani od Slavije pa sve do Zelenog venca, a na drugoj od ugla Nemanjine i Kneza Miloša do Bulevara kralja Aleksandra.

Učesnici će na raspolaganju imati četiri ulaza: Slavija (ugao Kralja Milana i Kralja Milutina), Zeleni venac (Prizrenska ulica), Vračar (ugao Resavske i Krunske) i centar (ugao Nemanjine i Svetozara Markovića).

Može se očekivati da ovaj kompletan potez bude zatvoren do kraja manifestacije, odnosno do 15 sati. Okupljanje učesnika je na Cvetnom trgu već od 10 sati, a oko podne bi kolona trebalo da krene Ulicom kralja Milana do Trga republike.

Sekretarijat za javni prevoz je izdao samo jedno šturo saopštenje u kojem piše da će “u zavisnosti od situacije na terenu autobusi saobraćati izmenjenim ili skraćenim trasama, da će na trolejbuskim linijama saobraćati autobusi izmenjenim trasama, te da će promene pretrpeti i tramvaji”.

Međutim,već od osam ujutru došlo do velikih promena na svim linijama koje ovuda prolaze.

Svi trolejbusi će ostati u garažama, a linije 19 i 28 privremeno će biti potpuno ukinute.

Autobusi će saobraćati umesto trola na linijama 21, 22 i 29 i to od perifernih terminusa do Slavije (trole nemaju gde da se okrenu zbog radova), a biće uvedena autobuska linija 40A, umesto trola na linijama 40 i 41 i saobraćaće od Banjice do Zvezdare.

Sve tramvajske linije koje presecaju Ulicu kralja Milana i voze do Tašmajdana (linije 2, 3, 7, 9, 12) biće skraćene. Autobuske linije koje prolaze ovim potezom – linije 23, 24, 25, 26, 27, 30, 31, 37, 39, 44, 52, 53, 56, 58… takođe će biti skraćene ili će voziti znatno izmenjenim trasama.

Trka BGD 10K

Zbog održavanja ulične trke BGD 10K, kako piše u saopštenju Sekretarijata za saobraćaj, od 17 do 20 sati biće zabranjen motorni saobraćaj u Bulevaru Mihajla Pupina, ulicama Trešnjin cvet, Sajmište, Ušće, Crnogorskoj, Brankovoj, na Brankovom mostu, Karađorđevoj, Bulevaru vojvode Bojovića, Tadeuša Košćuška, Pariskoj, Pop Lukinoj i Kneza Sime Markovića.

Iako postoji i napomena da će se “zatvaranje vršiti u skladu sa dinamikom prolaska saobraćaja”, lako se može deseti da Brankov most bude potpuno zatvoren čak tri sata.

Izmene u gradskom prevozu

Naime, prema informaciji iz GSP “Beograd”, nijedno vozilo gradskog saobraćaja neće preći preko Brankovog mosta od 17 do 20 sati. Sledeće izmene predviđene su u tom periodu:

  • tramvaji sa linije 11 će saobraćati na relaciji Blok 45 – Glavna železnička stanica – Gospodarska mehana
  • linija EKO 1 se privremeno ukida
  • vozila sa linije 15 saobraćaće na relaciji Zemun (Novi grad) – TC “Ušće”
  • vozila sa linija 84, 704, 706 i 707 saobraćaće na skraćenoj trasi Kej oslobođenja – periferni terminusi
  • linija 16 će biti podeljena: 16A (Trg republike – Karaburma) i 16B (Novi Beograd, Paviljoni – Ušće)
  • linija 60 biće ukinuta
  • linije 65 i 77 se dele na dva dela: 65A (Studentski trg – Zvezdara 2) i 77A (Studentski trg – Zvezdara), te 65B (Novo bežanijsko groblje – Ušće) i 77B (KBC “Bežanijska kosa” – Ušće)
  • vozila sa linija 67 i 68 će saobraćati na relaciji od blokova 70 i 70A do Ulice Milentija Popovića na sledeći način: redovnom trasom do “Kombank arene”, zatim Bulevarom Zorana Đinđića do Milentija Popovića gde će vršiti polukružno okretanje i vraćati se nazad istom trasom
  • vozila sa linije 71 saobraćaće na relaciji Ledine – Ušće
  • vozila sa linija 72 i 75 saobraćaće na relacijama: linija 72 od Aerodroma “Nikola Tesla” do Ušća, a 75 od Bežanijske kose do Ušće
  • promene trasa pretrpeće i linije 78, 83L
  • linija 95 se deli na dva dela: 95A od Trg republike do Borče 3 i 95B od Bloka 45 do Bulevar Zorana Đinđića.