Bunili ste se zbog velike potrošnje struje, a evo ZAŠTO ZAISTA u Beogradu I DALJE sija novogodišnja rasveta

beograd
Dnevno.rs/Petar Marković

Ako ste šetajući prestonicom kada padne mrak primetili višak "svetala", niste se prevarili: Novogodišnja rasveta ni polovinom februara nije sklonjena. I, hajde što nije sklonjena, ali ona uredno "blješti", umesto da je bar "isključena"... Proverili smo o čemu je reč.

 

Srpska prestonica punim sjajem je zasijala još na Svetog Nikolu 19. decembra, a iako se približavamo drugom mesecu od postavljanja, osvetljenje još nije skinuto.

SVET bi se ponosio OVAKVIM spomenikom kulture, a u Beogradu zbog nemara PROPADA

Međutim, Grad Beograd će u danima koji slede konačno krenuti u demontažu novogodišnje rasvete.

Gašenje dekorativne rasvete u Beogradu planirano je za 16. i 17. februar, a odmah posle toga kreće i demontiranje i to ćemo raditi noću jer su tada manje gužve u saobraćaju. Razlog zbog kojeg smo ukrase držali ovoliko dugo jeste što su u prestonici bile organizovane velike manifestacije poput Evropskog prvenstva u vaterpolu, Ministarska konferencija OEBS-a, kao i Evropsko prvenstvo u futsalu koje je u toku – rekao je za Dnevno.rs Darko Glavaš iz Službe za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Grada Beograda.

Isprva je bilo najavljeno da će rasveta biti ugašena i demontirana do 21. januara, ali to se nije desilo. Dobili smo konkretno objašnjenje zašto je to tako:

Turisti koji su posetili Beograd za Novogodišnje praznike, ali i posle toga, oduševljeni su izgledom naše prestonice. Ulaz u Knez Mihailovu ulicu podseća ih na neku od ulica Pariza, što su lepe vesti za naš grad. Takođe, prema informacijama i podacima iz Turističke organizacije Beograda, broj turista je u januaru znatno veći u odnosu na isti period protekle godine – objasnio je on.

 

Građane je, pak, zanimalo, koliko košta jedan dan postavljenog osvetljenja pošto je noću sijalo čak dva meseca. 

Nemamo podatke o tome koliko Beograd izdvaja za jedan dan, ali napomenuo bih da koristimo LED osvetljenje koje daleko manje troši od uobičajenih sijalica. Recimo, LED sijalica radi na 5w, a obična na 40w i više. Znatno smo uštedeli na tome, a kada demontiramo osvetljenje, pokvarene sijalice će odmah ići na reparaciju da bismo bili spremni za decembar koji sledi – istakao je Glavaš za Dnevno.rs.

Gde je sve postavljena rasveta u Beogradu?

Početkom novembra ekipe JKP „Javno osvetljenje“ počele su izvođenje montažnih radova na svečanom osvetljenju grada povodom Nove 2016. godine i Božića na sledećim lokacijama:

Knez Mihailova sa bočnim ulicama, Trg Republike, Kolarčeva, Terazije, Kralja Milana, Trg Nikole Pašića, Stari dvor, zgrade i platoi Gradske uprave, Slavija, Bulevar kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Takovska, Dečanska, Bulevar oslobođenja, Nemanjina, Makenzijeva, Beogradska, Skadarska, Svetogorska, Makedonska, Prizrenska, Zeleni venac, Brankova, Brankov most, Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar Dr Zorana Đinđića i Gospodska.