Da li je ovo KRAJ ŠVERCOVANJU? U septembru stižu NOVI KONTROLORI, uvode se “trozupci”

Bus plus
Dnevno.rs/Petar Marković

Raspisan konkurs za nove radnike koji će proveravati karte u javnom prevozu. Od septembra se uspostavlja sistem kontrole u BG vozu na tri stanice. "Trozupci" treba da se postave na šest stanica

 

Putnike u javnom gradskom prevozu od jeseni će kontrolisati veći broj “busplus” kontrolora. Kompanija “Apeks” već je raspisala konkurs za zainteresovane kandidate, a na ovaj korak odlučili su se zbog povećanja posla.

Direktor Direkcije za javni prevoz Uglješa Mitrović kaže da bi putnike u javnom gradskom prevozu po ugovoru sa privatnom firmom “Apeks”, trebalo da kontroliše najmanje 200 kontrolora. Ipak, ni u Direkciji, ni u “Apeksu” ne izjašnjavaju se o preciznom broju angažovanih kontrolora.

– Više ih je od 200 – uverava nas Mitrović. – Do sada putnici “Bg voza” nisu podlegali nikakvoj kontroli, jer ni oprema u vozilima nije radila, tačnije, validatori su bili polomljeni. Čak četiri puta su ih kompletno menjali, ali nije vredelo. Vandali su nastavili da ih uništavaju. Iz tog razloga smo i odlučili da postavimo barijere, za početak, na ulazu u tri železničke stanice. Tako da će putnici morati da pre nego uđu u voz očitaju kartu.

“Trozupci” koji sprečavaju ulazak na stanicu naći će se kod Vukovog spomenika, Pančevačkog mosta i Karađorđevog parka. Prema Mitrovićevim rečima, za obnovu rampi zaslužna je kompanija “Apeks”. Kompletan posao je završen, ali se čeka da “Železnice” sa kojima je sklopljen ugovor, obezbede ljude koji će čuvati obnovljene barijere.

U “Srbija vozu” kažu da je u toku izbor najpovoljnijeg ponuđača za poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja na osnovu pokrenutog postupka javne nabavke. I 

da se početak realizacije ovog posla očekuje između 1. i 5. septembra.

Inače, u planu je da ovakav sistem kontrole putnika zaživi i na ostalih šest železničkih stanica, ali zasad nema tehničkih mogućnosti. Potrebno je da na njima budu postavljene barijere, a na pomenute tri već su postojale, pa su samo modifikovane.

Osposobljavanjem rampi, zamenom mehaničkih delova, postavljanjem aparata za overu i povezivanje sa sistemom, napravljen je zatvoren sistem, tako da će svako ko želi da koristi “BG voz” morati da overi kartu kako bi ušao na stanicu, odnosno peron.

KRITERIJUMI ZA KANDIDATE

Uslovi koje zainteresovani kandidati za kontrolore moraju da ispune su srednja školska sprema, osnovno znanje engleskog jezika, komunikacione veštine, sposobnost kvalitetnog timskog rada i praćenja jasno definisanih procedura. Poželjno je prethodno iskustvo na poslovima kontrole karata u javnom prevozu. Svi zainteresovani kandidati mogu poslati svoje biografije (sa slikom) elektronskim putem do 7. septembra.