PITAJ PRAVE BEOGRAĐANE: Pravi i lažni Beograđani prepoznaju se PO HODU, ne po akcentu!

Šetnja
Pixabay.com

Ako ste i uspeli da zamaskirate naglasak, hod nikada nećete moći! Ovako hodaju pravi Beograđani!

 

Kako prepoznati pravu Beograđanku? Ona savršeno doterana izranja iza prepunog kontejnera iz koga se sadržaj već danima preliva, i ne dižući pogled sa telefona graciozno preskače govance koje već danima stoji na istom mestu na asfaltu jer već napamet zna svaku prepreku na putu koji svakodnevno prelazi. Potom, i dalje ne dižući pogled, nastavlja tempom kao da ide na jutarnju rutinu brzog hoda kraj reke, a ne kroz grad do stanice, pa na posao.

Njenu šetnju može da opstruira samo onaj ko još nije savladao umetnost hodanja u Beogradu. Dragi Beograđani, i svi koji sebe smatrate Beograđanima, akcenat se i može sakriti, ali hod nikada! Hod pravog Beograđanina je oštar, brz i potpuno ujednačen, sve dok mu se na putu ne nađu oni koji na trotoaru prave usko grlo baš kao i vozač početnik na Slaviji zbog koga gužva postaje desetostruko nesnosnija.

 

Pravi Beograđanin može da se izbori sa svima osim sa nesvetim trojstvom iz pakla koji se nalazi na ulicama Beograda, a to su grupni šetači, turisti i naši dragi stariji sugrađani. Isto kao što ćeš, s punim pravom, opsovati one koji na pokretnim stepenicama stoje kao da su oslobodioci tržnog centra, umesto da se ponašaju civilizovano i stanu na desnu stranu kako bi ostavili prostora onima koji žure da prepešače do vrha, isto tako imaš puno pravo da opsuješ svakog ko ti nepodnošljivo i neopravdano sporim hodom blokira put na ulici. Ovde mislimo na grupice tinejdžerki koje se vuku trotoarom u defanzivnoj formaciji, pritom zastajući na svakih par sekundi, što pred izlozima, što da bi se prokikotale, parove koji ni za živu glavu, ma i da ti gori pod nogama, neće pustiti jedno drugo iz zagrljaja nego će se sporo i zaljubljeno vući dok iza njih čeka horda onih koji hronično kasne, do samostalnih šetača koji se naduju poput gusana ne bi li zauzeli što više prostora, pritom lenjo hodajući kako bi svi imali priliku da osmotre njihovu figuru. Da, čak i oni koji nisu zainteresovani za nju, primorani su da im gledaju u leđa i zadnjice!

Kako se onda pravilno hoda Beogradom? Bez ikakvog zastajkivanja ukoliko si u ulici u kojoj pored tebe može da stane samo igla. Gledaj pravo ispred sebe, hodaj ujednačenim ritmom, isključivo pravolinijski, i kada se nađeš u situaciji gde ti preti opasnost da se sudariš sa prolaznikom iz suprotnog smera, direktno gledaj u pravac kojim želiš da ga zaobiđeš kako bi izbegao neprijatnu scenu gde se međusobno presrećete po pet puta. Lagane šetnje možeš da ostaviš samo za kej, lokalni park i Kalemegdan.