SADRŽAJ ĐAČKE TORBE lakši i jeftiniji tek za tri godine

Učenici
Pixabay.com

Iako je usvojen novi Zakon o udžbenicima, a uskoro treba da bude usvojen i plan udžbenika, što donosi i nova pravila, lakše đačke torbe i jeftinije knjige, prema proceni izdavača, đaci mogu da očekuju tek za tri godine - jer do tada će u planu udžbenika biti izdanja koja su već odobrena i zna se koliki im je obim, a sa istim brojem stranica ni cena ne može da bude manja.

 

Izdavači imaju obavezu da sve odobrene udžbenike i radne sveske upišu u aplikaciju na sajtu Ministarstva prosvete do 31. januara. Na sastanku predstavnika Ministarstva prosvete sa izdavačima, održanom u četvrtak, postignut je dogovor da rok bude produžen za 15 dana.

Razlog su bile mnogobrojne greške u aplikaciji, pa izdavači nisu mogli da na listu udžbenika koje će škole birati stave izdanja koja su im već odobrena. Predstavnici Udruženja izdavača rekli su da će, uprkos drugačijim najavama iz ministarstva, narednog septembra i cene i težina đačkog ranca biti isti.

VEĆINA MLADIH ŽIVI U ZABLUDI: Volontiranje nije rad bez novca

Da bi se te dve stvari promenile, potrebni su novi nastavni planovi, jer autori prema njima pišu udžbenike. Ne možemo knjigu da učinimo lakšom i jeftinijom tako što ćemo iz knjige da izbacimo nešto što je u nastavnom planu – kažu predstavnici ovog udruženja.

Prema rečima sekretarke Udruženja Gordane Knežević Orlić, težina đačke torbe dramatično je povećana 2011, uvođenjem projekta besplatnih udžbenika, prenose Novosti.

U Ministarstvu opet smatraju da će udžbenički komplet pojeftiniti to što će se u planu udžbenika prvi put naći i njihova cena, a i mnoge radne sveske i priručnici neće biti na spisku obavezne literature, pa ih nastavnici neće ni zahtevati.