ODLUKA KOJA JE RAZBESNELA RODITELJE: Deci u Srbiji zabranjeno da nose hranu u školu?

Žena Jelo
Pixabay.com

Đaci svih beogradskih osnovnih škola koji su u celodnevnom boravku ne smeju da donose hranu od kuće, već moraju da plaćaju organizovanu ishranu u školi.

 

Tako roditelji, imali ili nemali novca, moraju mesečno da izdvoje oko 5.000 dinara za školski obrok!

Naime, dopis o zabrani donošenja sopstvene hrane i obaveze organizovane ishrane u školi je Ministarstvo zdravlja uputilo Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu u novembru prošle godine, a roditelji svih beogradskih osnovaca nedavno su dobili ovu informaciju od škola koje pohađaju njihovi mališani.

– Zdravoj školskoj deci, koja ne moraju iz zdravstvenih razloga da budu na režimu posebne ishrane, a koja su u produženom boravku, nije dozvoljeno da unose hranu pripremljenu kod kuće ako imaju organizovanu ishranu u školi. Deci koja boluju od nekih bolesti koje zahtevaju posebnu ishranu dozvoljeno je da donose svoju hranu i obeduju u istoj prostoriji u kojoj jedu ostala deca, uz nadzor prosvetnog radnika – navodi se između ostalog u dopisu Ministarstva zdravlja.

SADRŽAJ ĐAČKE TORBE lakši i jeftiniji tek za tri godine

Većina roditelja je ogorčena ovakvom odlukom nadležnih, a u Udruženju roditelja podsećaju da trenutno više od polovine dece ne koristi organizovanu ishranu u školi.

– S nama u Udruženju su već kontaktirali roditelji jer su dobili ove dopise na kraju prvog polugodišta te planiramo već ovih dana da zatražimo objašnjenje. Naime, nas samo odjednom obaveštavaju da nam je nešto zabranjeno, ali ne navode zašto. Takođe, za ručak u školi je potrebno izdvojiti oko 5.000 dinara mesečno, a neko za to zaista nema novca, dok se nekom detetu možda ta hrana ne sviđa. Zašto oni sada moraju da plaćaju tu hranu u boravku – ističe Dragana Soćanin, predsednica Udruženja roditelja.

Ona podseća i da su se pre godinu dana u jednoj školi deca otrovala hranom, i to onom iz kuhinje organizovane ishrane, a ne hranom koju su donela od kuće.

– Ne znam zašto bi forsirali roditelje da moraju da prihvate organizovanu školsku ishranu – zaključuje Soćanin.

S druge strane, Tatjana Vasović Novosav, direktorka OŠ „Banović Strahinja“, kaže da deci ne može da se zabrani da donose hranu od kuće.

– Odluka se odnosi samo na decu koja su u produženom boravku, ali ručak u njemu nije obavezan. Naša deca donose hranu od kuće – kaže Tatjana Vasović Novosav.

Beograđanka Dragana T., majka devetogodišnje devojčice, priča za „Alo!“ kroz kakve je peripetije prošla da bi ćerki otkazala samo jedan obrok u boravku tokom nedelje.

IZ SRPSKOG SIROTIŠTA PRAVO U SVET: Našu decu sve češće usvajaju strane porodice

– Ćerki plaćamo ishranu u produženom boravku, ali kako ponedeljkom nema potrebe da ostaje posle nastave, hteli smo da otkažemo obrok za taj dan. Jednostavno, zašto bismo plaćali četiri ručka mesečno, ako nije potrebno. Međutim, nismo naišli na razumevanje, govorili su nam da nema opcije da se taj jedan obrok oduzima. Tek kada su me pitali gde radim, te čuli da sam zaposlena u medijima, rešili su da nam izađu u susret – seća se Dragana i pita se kako prolaze roditelji od čijeg zanimanja prosvetni radnici ne strahuju.
 

Kako su za „Alo!“ poručili u Gradskom skretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, oni su prosledili mišljenje Ministarstva zdravlja svim osnovnim školama na teritoriji Beograda jer je i sačinjeno na osnovu zahteva direktora osnovnih škola.

– Što se tiče bilo kakvih primedbi koje roditelji imaju na organizovanu ishranu u školi, neophodno je da se obrate direktoru i u saradnji sa njim dođu do adekvatnog rešenja – poručili su u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Oni su podsetili i da Sekretarijat ima nadležnost u vidu sanitarno-higijenskog nadzora u 13 samostalnih kuhinja u školama u kojima se pripremaju obroci za decu koja se nalaze u celodnevnom boravku.