NAJBOLJA PROFESIJA U SRBIJI? Niko ko je završio OVAJ FAKULTET nije bez posla, i to DOBROG!

Laptop
Pixabay.com

Ako ste čovek "budućnosti", a možemo reći i današnjice, ako "visite" često na Internetu, volite društvene mreže i IT svet uopšte, a pride želite siguran, perspektivan i dobro plaćen posao, onda vam je život dodelio prilično dobre "karte". Malo ko nije upućen u to koliko su poslovi u IT sektoru popularni i traženi, a najbolja odskočna daska za iste i "garantni list" da ćete uspeti jeste završiti Računarski fakultet.

  

Računarski fakultet postoji u Srbiji već 13 godina, odakle se iz generacije u generaciju “ispile” mladi stručnjaci, sposobni da obavljaju širok spektar poslova i spremni da “pokore” IT svet. Nakon završenih studija, akademci dobijaju zvanje diplomirani informatičar ili diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, a strukovnjaci strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva. 

Uprkos tome što RAF nudi mogućnost studentima da se usavrše u praktično bilo kojoj IT sferi, očekivano najveća pomama vlada za usavršavanjem u oblasti programiranja.

Već nekoliko godina najpopularniji je smer koji obrazuje programere, jer su ovi poslovi i najbolje plaćeni, a vrhunski programeri brzo dobijaju priliku da rade u najboljim inostranim IT kompanijama. Kada pogledate listu poslova na sajtu “poslovi.infostud.com” videćete da je najveći broj oglasa upravo za programere, a njih je u Srbiji i dalje nedovoljno, odnosno ubrajaju se u deficitarna zanimanja – ističe Ljiljana Bjeličić, zadužena za odnose na javnošću na RAF-u.

Često smo svedoci da studenti završe različite obrazovne institucije sa mnogo teorijskog znanja, ali malo praktičnog umeća. No, u IT svetu to bi bila “fatalna” greška – praksa je zapravo najvažniji deo budućih računarskih stručnjaka. Upravo zato, RAF predano radi na tome da studenti steknu praktično znanje i akcenat stavljaju na  vežbe, praktične radove, seminare i projekte. Takođe, onim najboljim neretko se ukaže prilika da dodatne veštine steknu putem prakse u velikim IT kompanijama.

Računarski fakultet važi za jednu od retkih visokoškolskih ustanova u Srbiji koja insistira na praktičnom radu i primeni stečenih znanja. Fakultet ne obezbeđuje praksu studentima, ali smo omogućili svim zainteresovanim firmama da ponude praksu našim studentima, koji biraju gde žele da idu. Svakodnevno nam se javlja veliki broj domaćih i stranih kompanija koje žele naše studente na praksi, a pošto je u IT-ju praksa uvek plaćena, studenti se rado odazivaju na pozive kompanija. Međutim, do praksi u kompanijama kao što su ‘Facebook’, ‘Google’, ‘Twitter’ RAF-ovci dolaze preko naših studenata koji već rade u ovim kompanijama i koji ih preporučuju – objašnjava naša sagovornica. 

 

Dodela diploma na RAF-u (Foto: Privatna arhiva) 

Ljiljana Bjeličić napominje da im većina srednjoškolaca i njihovih roditelja postavlja pitanje o tome da li je RAF priznat u inostranstvu, ne znajući da su svi fakulteti koji su prošli akreditaciju moraju da imaju takav status. Zanimljivo je da veliki broj RAF-ovaca dobije priliku, zahvaljujući svom umeću i veštini, da radi u kompanijam poput Fejsbuka i Gugla, ili da nastavi školovanje na nekim od najprestižnijih svetskih univerziteta.

Ono što je nama mnogo važnije i što je najbolja potvrda kvaliteta znanja koje naši studenti imaju jeste da su oni jedni od retkih koji rade u kompanijama kao što su Facebook i Google. Nedavno smo došli i do situacije, da naši bivši diplomci preporučuju naše studente, pa oni imaju prioritet prilikom intervjuisanja za praksu ili posao. Ali pored toga, naši studenti su uspešno prošli procese nostrifikacije diploma u Americi i Evropi, neki su posle druge godine studija prešli na MIT i Stanford, neki su nastavili doktorske studije na Kembridžu ili Univerzitetu u Beču – naglašava ona. 

Ekspanzija IT sektora širom planete i mogućnost da čak i u udobnosti svog doma zaradite platu koja nadmašuje sva očekivanja u Srbiji, skoncentrisala je interesovanje ovdašnje omladine na informaciono-komunikacione tehnologije. Da je dobar posao nakon školovanja u IT oblasti zaista lako pronaći i da to nije nikakva “bajka” ili mit, potvrđuje i naša sagovornica. Nijedan od diplomiranih studenata RAF-a trenutno nije nezaposlen. Da stvari budu bolje, istu platu u IT sektoru imaćete kako ovde, u svojoj domovini, tako i u bilo kom drugom mestu na svetu.

 Oblast informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji se ne razlikuje mnogo od ostatka sveta. U poslednjih desetak godina, povećan je broj poslova u ovoj oblasti i ima tendencija da se svake godine sve više uvećava. Ako se bavite računarstvom, nema potrebe da odlazite u inostranstvo da bi živeli bolje. U Srbiji je otvoren veliki broj stranih kompanija, ali i domaćih koje nude jako dobre uslove za naše standarde. Zato srpski programeri u velikom broju ostaju u Srbiji, ili odlaze na nekoliko godina u inostranstvo, pa se kasnije vraćaju ovde i osnivaju svoje kompanije. Na sajtu Računarskog fakulteta postoji Alumni svih naših diplomiranih studenata i za sada nemamo ni jednog koji nije zaposlen. Oni su jako traženi i često su u situaciji da biraju za koga će i pod kojim uslovima raditi, pogotovo oni sa iskustvom. Velika prednost RAF-a je što ne moraju čekati da završe fakultet da bi radili, što mnogima znači i u pogledu finansiranja studija. Zbog loše ekonomske situacije u našoj zemlji, veliki broj studenata i njihovih roditelja uzima kredite da bi se školovao, ali zato imaju mogućnost da vrlo brzo svojim radom isplate svoje obrazovanje. Naši studenti su izračunali da ukupnu školarinu za četiri godine studiranja na RAF-u mogu isplatiti za 6 meseci rada u nekoj kompaniji (ne računajući velike IT kompanije) – zaključak je Ljiljane Bjeličić, zadužene za odnose sa javnošću i marketing na RAF-u.

 

Studenti RAF-a na Internacionalnoj IT Olimpijadi (Foto: Privatna arhiva) 

O Računarskom fakultetu mediji često pišu i pričaju, a povod je uvek divan, uglavnom su na tapetu studenti koji su ostvarili velike uspehe na internacionalnim takmičenjima ili napravili “podvig” i zaposlili se u “Fejsbuku” i “Guglu”.

Ono što je najveći dokaz kvaliteta Računarskog fakulteta jesu uspesi naših studenata i kompanije u kojima oni rade. Tačno je da smo jedini fakultet u Srbiji i regionu, koji ima čak osam diplomiranih studenata koji rade u Fejsbuku, troje koji su u Guglu i sve veći broj naših studenata radi ili je na praksi u “Microsoft Development Center Serbia”. Na RAF-u se najviše po uspesima ističu takmičari koji nas predstavljaju na svetskim nadmetanjima u programiranju i veštačkoj inteligenciji. Iako je u svetu oštra konkurencija, oni su uvek najbolje plasirani timovi iz Srbiji ili jedini timovi koji predstavljaju Srbiju u finalu – otkrila je naša sagovornica.

 

Prijem brucoša (Foto: Privatna arhiva) 

Previše zainteresovanih, a premalo mesta

Iz godine u godinu, u skladu sa razvojem IT industrije, interesovanje srednjoškolaca za upis na Računarski fakultet neprestano raste. Potražnja premašuje kapacitete RAF-a, što možda i nije čudno s obzirom na perspektivu kakvu nude. Prioritet pri upisu imaju stipendisti, a ostali moraju da zasluže svoju šansu na prijemnom ispitu.

Računarski fakultet je akreditovan na 120 studenata godišnje, a poslednjih godina imamo duplo više prijavljenih srednjoškolaca. Povećanje kvota za računarske smerove zavisi isključivo od države, tako da se mi nadamo da će nadležni reagovati i omogućiti nama i sličnim fakultetima da primimo veći broj studenata, jer su i potrebe privrede veće od trenutnih kvota. Svake godine RAF dodeljuje do 20 stipendija za besplatno školovanje i to dobijaju maturanti koji imaju rezultate sa olimpijada i državnih takmičenja iz informatike, matematike i fizike. Stipendisti imaju prioritet pri upisu, a ostali se rangiraju prema rezultatima prijemnog ispita iz matematike i informatike, koji se održava krajem juna – priča Ljiljana Bjeličić.

U toku 2014. godine sprovedeno je istraživanje među studentima u Srbiji, a oni su RAF svrstali među 5 najperspektivnijih fakulteta sa najboljim odnosom cene i kvaliteta. Da je to tako gotovo je izvesno, a sa fakulteta poručuju da je to očekivano s obzirom da se većina njihovih polaznika zapošljava već posle druge godine studija i da ne moraju da čekaju diplomiranje.

To govori da im mi pružamo najbolje znanje koje je odmah primenjivo. Omogućavamo im da odmah zakorače u privredu, a ne da čekaju kraj školovanja da bi primenili stečena znanja. Bez obzira na smer koji su upisali, uvek im dajemo izbor da sami sebe usmeravaju u pravcu koji im odgovara i upućujemo ih na konstantno istraživanje i učenje i mimo fakulteta. Dajemo im dovoljno prostora da se mogu baviti svojim projektima i idejama, a da opet mogu završavati i obaveze koje imaju na fakultetu – zaključila je Ljiljana Bjeličić.