Niški lekari moraju da vrate novac pacijentima jer su NEZAKONITO NAPLAĆIVALI SNIMANJE

Krevet Bolnica
Pixabay.com

Za snimanja mozga Dom zdravlja je od 728 pacijenata naplatio po 2.400 dinara. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja sada je stigao nalog da se svima novac vrati.U protivnom, biće pokrenut prekršajni postupak jer zdravstveni osiguranici tu uslugu mogu da dobiju besplatnu, a Dom zdravlja nema dozvolu Ministarstva zdravlja da radi elektroencefalografiju (EEG) kao vanstandardnu uslugu.

 

– Nisam znao da mogu besplatno da snimam mozak, niti su mi u Domu zdravlja to rekli i uputili me u Klinički centar. Neprijatno me je iznenadilo što sam od vas saznao da uopšte nisam morao da platim 2.400 dinara. Insistiraću na tome da mi vrate novac – ogorčen je Nikola Jovanović iz Niške Banje.

 
I Nišlija Predrag Aleksić iznenađen je što je morao da plati dijagnostičku metodu koja se može dobiti o trošku RZZO.

– Nisu me obavestili, samo su mi dali da potpišem neki papir. Nisam ni gledao šta potpisujem, bilo mi je samo važno da što pre obavim to snimanje. Pošteno bi bilo da svima vrate novac – smatra on.

– Izabrani lekari i specijalisti neurologije nisu pisali upute za EEG snimanja za ustanove sekundarnog ili tercijalnog nivoa, koje tu zdravstvenu uslugu pružaju bez naplate. Pacijenti uopšte nisu obavešteni u kojoj ustanovi tu uslugu mogu da dobiju kao deo obaveznog zdravstvenog osiguranja. Dom zdravlja je postupio protivno odredbama Zakona o zdravstvenom osiguranju – navodi se u zapisniku Sektora za kontrolu RZZO.

USVOJEN ZAKON: Roditelji koji ne vakcinišu decu biće kažnjeni do 150.000 dinara

Nadzornici osiguranja utvrdili su da niški Dom zdravlja nema dozvolu Ministarstva zdravlja da organizuje dopunski rad lekara i medicinskih sestara.

– Dopunski rad iz oblasti neuropsihijatrije ogranizovan je na osnovu saglasnosti iz februara 2011. godine, čija je važnost istekla posle godinu dana. Iako su tražili saglasnost marta 2015. godine, nisu dobili neophodnu dozvolu. Zato su morali da obustave pružanje usluga u okviru dopunskog rada – konstatuju kontrolori.

Međutim, dr Marina Đorđević, načelnica službe za specijalističko-konsultativne delatnosti u Domu zdravlja, tvrdi da su svi pacijenti obavešteni da sa uputom ovo snimanje mogu besplatno da obave u Kliničkom centru.

– Upravni odbor Doma zdravlja formirao je cenu u okviru dopunske delatnosti i tako je pacijentima pružena mogućnost da ne moraju da se prijave na liste čekanja u Kliničkom centru. Ova procedura se radi kao vanstandarna usluga, posle redovnog radnog vremena – navodi načelnica.

Đorđevićeva nije odgovorila na pitanja „Blica“ kako mogu da rade EEG mozga kad za to nemaju dozvolu i kada će da vrate novac pacijentima.

Ugovorom o dopunskom radu precizirano je da neurolozi za EEG snimanje dobiju 20 odsto, a medicinske sestre pet odsto od cene koju plaćaju pacijenti. Kontrolori navode da se „jasno može uočiti da se posle maja, kad su zaključeni novi ugovori o dopunskom radu, znatno povećao broj EEG snimanja“. U januaru ih je bilo samo 16, dok je u oktobru čak 116 pacijenata poslato na EEG.