MASAKR KOD ZRENJANINA: Muškarac ubio suprugu i još 4 osobe, više od 20 ranjenih (VIDEO)

Žitište
Facebook/Info Centar Zitiste

Ljubomorni muž kalašnjikovim ubio suprugu i još četiri osobe, a 22 ranio u kafiću u Žitištu. Sedmoro u teškom stanju. Među povređenima najmanje troje maloletnika. Ubica uhapšen. Petostruko ubistvo izvršeno ilegalnim oružjem, kaže ministar Nebojša Stefanović i dodaje da ništa nije ukazivalo da bi 38-godišnji Z. S. mogao da učini ovako nešto.

 

Noćas, oko 01.40 u mestu Žitište kod Zrenjanina, u kafiću “Makijato”, dogodilo se teško ubistvo u kojem je život izgubilo petoro građana, a 22 je ranjeno, saopštio je MUP.

Z. S. (1978) ušao je u kafić i ispalio više hitaca iz automatskog oružja, kalašnjikova, i tom prilikom ubio je svoju suprugu i još jednu žensku osobu, najverovatnije njenu prijateljicu.

Nakon toga je nastavio da puca po građanima koji su se u tom trenutku nalazili u kafiću.

Mladić koji se nalazio u kafiću u trenutku pucnjave kaže da se sve desilo iznenadno.

“Dečko je izvadio automatsku pušku, odjednom je krenula pucnjava – tri puta u vazduh. Mi smo mislili kao da neko petarde baca. Mene je neko bacio na zemlju, jedna devojka je pala pored mene, druga isto padne, ranjena. To je opšti haos bio, odjednom. To ni u filmovima nema”, rekao je mladić.

Policija je uhapsila Z. S, a odmah su stigle i medicinske ekipe.

Od pet žrtava, dve su preminule na licu mesta, a tri su podlegle povredama u zrenjaninskoj bolnici.

U pucnjavi su povređene najmanje 22 osobe, mada se neki od onih koji su se zatekli u kafiću nisu javili lekaru, te je moguće da u toku dana poraste broj ranjenih.

Povređeni su zbrinuti u zrenjaninskoj bolnici.

U toku noći obavljeno je sedam operacija i svih sedmoro operisanih je u teškom stanju.

“Kroz dijagnostičku proceduru i zbrinjavanje u isto vreme prošla su 22 pacijenta. Kod šestoro su konstatovane srednje teške i lakše telesne povrede, sve iz vatrenog oružja, a kod ostalih teške telesne povrede”, kaže direktorka Zrenjaninske bolnice Gordana Kozlovački.

Troje povređenih upućeno je u Klinički centar Vojvodine, jedna osoba na Grudnu hirurgiju u Sremskoj Kamenici, dok je jedna osoba prebačena na Odeljenje neurohirurgije Kliničkog centra Srbije.

Nakon ukazane lekarske pomoći, šest osoba je pušteno na kućno lečenje.

Zrenjaninska bolnica funkcioniše po principu ratne hirurgije, javlja dopisnik RTS-a.

Kako RTS saznaje, među povređenima je najmanje troje maloletnih.

Motiv najverovatnije ljubomora

Još nema informacija o motivu ubistva, ali se pretpostavlja da se radi o nesuglasicama u porodici, to jest o ljubomori i propalom braku. Meštani kažu da su se Z. S. i njegova supruga rastali pre oko šest meseci. 

Do ubistva je došlo tokom tradicionalne manifestacije “Pile fest”.

Očevici kažu da su čuli pucnjavu i da ih je u kafiću zatekao tragičan prizor.

“Ja i sin smo strčali dole, a stariji je radio za šankom. Jedna žena leži, verovatno je već bila mrtva. Jednoj devojčici dečak drži glavu na krilu… Došla je Hitna pomoć, pokušali su reanimaciju ali izgleda da nije uspelo”, rekao je jedan od očevidaca.

Meštanin koji dobro poznaje napadača kaže da je on bio tih i miran i da verovatno nije mogao da podnese rastanak sa suprugom, sa kojom ima sina.

“Živeli su odvojeno, slagali su se dobro što se tiče deteta, dete je išlo kod oca i kod majke, nikakvih problema nije bilo. On je radio kod rođenog brata, u agenciji za registraciju putničkih vozila”, kaže meštanin.

Stefanović: Pucano iz ilegalnog oružja

Pripadnici policije i dalje istražuju objekat, a na lice mesta je došao i ministar unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Stefanović je rekao da je osumnjičeni za petostruko ubistvo Z. S. pucao iz automatskog oružja koje je ilegalno posedovao, ali da je situacija bila potpuno neočekivana i da nije bilo nikakvih naznaka koje bi ukazilvale na tragediju.

To je čovek koji do sada nije imao nijednu prekršajnu, krivičnu prijavu, ili prijavu za nasilje u porodici, što bi ukazivalo na opasnost, rekao je Stefanović i potvrdio da je Z. S. noćas iz automatske puške sa više rafala usmrtio pet osoba i oko 20 ranjeno. 

Ministar je naveo da se sumnja da je motiv ubistva ljubomora, jer je prvo stradala supruga Z. S. i napomenuo da oni već neko vreme ne žive zajedno.

Hitna pomoć je prva pristigla, a zatim i medicinske ekipe iz Zrenjanina, rekao je Stefanović i naveo da je policija takođe stigla za manje od jednog minuta.

Stefanović je naveo da su policajci brzo savladali i vezali napadača koji je pokušao da beži, a da su mu meštani oduzeli pušku.

Ističe da su tužioci izašli brzo, uviđaj je obavljen i da se očekuje da bude određen pritvor.

Stefanović je istakao da je u pitanju tragedija kakva dugo nije viđena u Srbiji.

“Svi smo u šoku kako se ovakvo nešto uopššte razvijalo s obzirom na to da se radilo o čoveku koji je bio potpuno miran i koji nije imao ni dosije, ni bilo kakvu prijavu u policiji”, rekao je Stefanović.

Dodao je da je nakon teške noći i ubistva ljudi dobro što je ta osoba privedena odmah.

Sada je najvažnije da se ljudima koji su povređeni u najkraćem mogućem roku pruži najbolja medicinska pomoć, da se pokuša da se tragedija učini manjom, da ne strada još neko, rekao je Stefanović imajući u vidu da je nekoliko osoba u teškom stanju.

Pozvao je sve građane da, ukoliko ilegalno poseduju neku vrstu oružja, bez krivične odgovornosti oružje predaju policiji.

Počeli smo još jedan ciklus legalizacije koji će trajati četiri meseca, rekao je Stefanović.