BURA OKO “NEMANJIĆA” SE NE STIŠAVA! Za DNEVNO.RS govori ANDREJ PIPOVIĆ, mladi RASTKO iz serije

Andrej Pipović
Privatna arhiva

Serija "Nemanjići" od prve sekunde svog emitovanja meta je raznoraznih polemika, rasprava i kritika, ali može se reći da se većina gledalaca složila u jednom - mladi Rastko Nemanjić je baš onakav kakvog ga i zamišljamo. Tih i povučen, umeren, mudar, svetačkog lika i neko za koga se vidi da će postati i ostati jedna od najvažnijih ličnosti u srpskoj istoriji.

 

Lik mladog Rastka tumači Andrej Pipović, dvadesetsedmogodišnji glumac kog je publika već zapazila na pozorišnoj sceni, ali i u filmovima “Branio sam Mladu Bosnu” (u režiji Srđana Koljevića) i “Pored mene” (Stevan Filipović i Minja Bogavac).

O sebi, “Nemanjićima”, filmu “Pored mene” i društvu u kom živimo, Andrej Pipović je govorio za portal Dnevno.rs.

  • Osim što znamo da je završio osnovnu školu “Drinka Pavlović”, gimnaziju “Sveti Sava”, kao i nižu muzičku školu “Josif Marinković” (odsek violina) i da je na Akademiji umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Karanović, zanima nas – ko je i kakav je Andrej Pipović?

Ko je Andrej Pipović, evo skoro 28 godina pokušavam da otkrijem. Možda se zato i bavim glumom. Pitanje je, verujem sve više, uzaludno. Sada se više trudim da otkrijem šta Andrej Pipović ume najbolje da radi te da me takve stvari vode kroz život. A o tome kakav sam… Trudim se da budem umeren, vaspitan i kulturan čovek. U ovo vreme ekstrema, gde se svako trudi da bude što “posebniji”, “neobičniji” i “nenormalniji” mislim da je to jedina istinska promena i poruka.

  • Koliko je bilo teško spremiti se za ulogu u “Nemanjićima”? Da li su Vam pomogle
    starije kolege? Sa kim ste najradije snimali i sarađivali?

Težina je bila najviše u činjenici da igram Rastka Nemanjića. To je uloga koju sam najmanje želeo da dobijem, upravo zbog odgovornosti koju nosi. Veliku pomoć imao sam od strane Tome Trifunovića i Gorana Sultanovića sa kojima sam najviše i snimao, ali mi je svakako najbliskije bilo da radim sa Milošem Đurovićem, koji igra mladog Stefana, jer smo praktično isto godište, a znamo se još od užeg kruga prijemnog ispita za FDU.

 

  • Kako reagujete na kritike o “Nemanjićima” – ponajviše na onu o govoru u seriji i
    čuvenom “pričvrljivanju” koje Vašem liku savetuje Prosigoj (Goran Sultanović)?

Svakog ko kritikuje “Nemanjiće” uzimajući u obzir trud i okolnosti u kojima je serija nastala, sa ciljem da budući projekti budu još bolji, saslušam sa zadovoljstvom jer ne postoji projekat koji je savršen, niti sam ikada pomislio da će “Nemanjići” ili moja uloga u njima biti savršeni. Svakog ko kritikuje samo da bi omalovažavao i preko tuđeg rada bio u centru pažnje – ne slušam.

 

  • U višestruko nagrađivanom filmu “Pored mene” tumačite mladog nacionalistu Matiju. Da li Vam je bilo teško da uđete u ulogu i kako ste se za nju pripremali?

Nije mi bio problem. Matija govori mnoge istine, samo ih usled naivnosti i neiskustva kanališe na pogrešan način. To je problem mnogih mladih u Srbiji, kojima je srce na mestu, ali svoje želje i namere ne znaju da iskoriste na suštinski pozitivan i kontruktivan način, kako po sebe, tako i po svoju okolinu. Reditelj Stevan Filipović, kao i scenarista Minja Bogavac, su nam omogućili da vrlo aktivno učestvujemo u pravljenju likova i scenarija, rast i razvoj tih likova bio je kolektivan trud, što je ujedno bio i proces pripreme kako za mene, tako i za sve glumce u tom filmu.

  • Da li je, prema Vašem mišljenju, u Srbiji danas među mladima ima više Matija ili Tadija, i koji od dva fenomena smatrate većim društvenim problemom?

Rekao bih da je “Tadija” veći problem, jer je takav čovek emotivniji, te mu je teže racionalno da razmišlja i sagleda situaciju. “Matija” je racionalniji čovek, lakše mu je da uvidi gde, kako i zašto greši. Verujem, pak, da situacija zaista nije toliko crna koliko izgleda, samo se pravi velika buka oko toga. Na nedavnom naci – skupu, okupilo se oko 20 – 30 ljudi, složićete se da to uopšte nije velika brojka.

 

Naravno, bilo bi sjajno kada se ne bi okupio niko, ali i sami ste svesni da je to idealistička situacija. Ne postoji savršeno društvo na ovoj planeti, nikada i nije postojalo, a kroz stvari kroz koje je ovaj narod prošao u poslednjih skoro 30 godina, iskreno verujem da se držimo bolje nego što bi mnogi drugi na našem mestu.

 

  • Da li glumite i u filmu “Pored nas” i, ako da, možete li nam otkriti nešto više o svojoj ulozi?

Ne glumim. Nažalost, nisam mogao sa produkcijom da se usaglasim oko obaveza. Tizer sam video i deluje obećavajuće. Želim im svima puno sreće u radu, prošli film je prebacio 80.000 gledalaca, verujem da će ovaj ići preko 100.000.