POSLE DVA VEKA ponovo radi POZORIŠTE: Ovaj srpski grad zna formulu za borbu protiv NEUKUSA

Pozorište
Dnevno.rs

U vremenu rijaliti programa, kada je poljuljan sistem vrednosti, a deca rastu gledajući program koji nije prikladan njihovom uzrastu, jedan grad u Srbiji svim silama trudi se da omladinu iščupa iz “kandži nekulture” i uključi je u društveni život. Tako je u Svilajncu nedavno otvoreno Omladinsko-amatersko pozorište, a za sve je zaslužan jedan mladi glumac.

 

Omladinsko-amatersko pozorište u ovom gradu postojalo je još u 19. veku, a dva veka kasnije građani Svilajnca ponovo imaju priliku da se okušaju u svetu glume.

Inicijator ideje o otvaranju pozorišta je diplomirani glumac Mladen Miljković (25), koji trenutno sa glumcima priprema novu predstavu „Povratak u Oz“, čija se premijera očekuje u aprilu.

Ovaj mladi umetnik otkrio nam je zašto je građanima potrebno jedno ovakvo pozorište.

U svom rodnom selu Kušiljevu 2012. osnovao sam dramski studio „MMaska” i od tada naš studio radi u kontinuitetu. Početkom ovog meseca otvorili smo Omladinsko-amatersko pozorište u Svilajncu gde ćemo nastaviti sa radom i obrazovanjem naše dece, potrudićemo se da im približimo svet glume i  da ih edukujemo u oblasti pozorišta i kulture. Želimo da poboljšamo živote mladih kroz kvalitetno provođenje slobodnog vremena tokom i nakon naših projekata i pozorišnih predstava – kaže Mladen Miljković.

Dramski studio „MMaska” ima realizovan projekat u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta gde je odigrana novogodišnja predstava humanitarnog karaktera i prikupljeno je preko 70 paketića za decu iz socijalno ugroženih porodica.

 

Foto: Mladen Miljković

„MMaska” je obeležila i Svetski dan zaštite životne sredine kroz realizaciju edukativne predstave o tome koliko je bitno pravilno ophođenje prema sredini u kojoj živimo. Projekat je zaokružen uređivanjem parka gde smo dali primer kako svi, uz malo ulaganja, mogu mnogo da doprinesu – ističe naš sagovornik.

Omladinsko-amatersko pozorište priprema mjuzikl po tekstu Stefana Lazarevića, a premijera se očekuje u aprilu. Kako objašnjava, reč je o uzbudljivoj predstavi koja do sada nije viđena u Sviljancu.

Naši gledaoci će, pored glume, uživati u fantastičnoj muzici, plesu, uzbudljivoj scenografiji, čarobnim kostimima i još savršenijom maskom. Sve ćemo to prepustiti profesionalcima i muzičarima koji uveliko u studiu „Wolf” pripremaju songove. Ja ću se posvetiti svom liku čarobnjaku od koga zavisi da li će se naši poznati likovi opet vratiti ili zauvek ostati u Ozu. Takođe se radujem i snimanju serije u martu – kaže za kraj Miljković.

Mi se nadamo da će ovo pozorište još dugo postojati u Svilajncu, a da će i ostalim gradovima poslužiti za primer kako da uključe omladince u zajednicu i približe im svet kulture i pozorišta.

 

Mladen Miljković (25) je 2009. godine upisao Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovic, a diplomirao je 2013. u Narodnom pozorištu na maloj sceni Raša Plaović u Beogradu. Sarađivao je sa Dragoslavom Lazićem, Predragom Stojmenovićem, prošle godine snimio je reklamu za sirijsko tržište, a radio je i dečije predstave.